1. yle.fi
  2. Uutiset

Galileo-järjestelmälle lähtölaukaus

Euroopan satelliittipaikannusjärjestelmän Galileon toteutuminen otti askeleen eteenpäin keskiviikkona, kun sen ensimmäinen koealus laukaistiin Kazakstanista Baikonurin avaruuskeskuksesta.

Ulkomaat

Giove A -avaruusalus laukaistiin aamuseitsemän jälkeen Suomen aikaa Baikonurissa Kazakstanissa. Satelliitti testaa muun muassa paikannuksessa vaadittavaa erittäin tarkkaa atomikelloa ja varaa Euroopalle Galileo-satelliittien tarvitsemat radiotaajuudet.

Galileo on siviilikäyttöön suunniteltu 30 satelliitin muodostama maailmanlaajuinen paikannusjärjestelmä. Kokonaisuudessaan järjestelmän on tarkoitus olla toiminnassa vuonna 2010.

Galileo on Euroopan vastine yhdysvaltalaiselle GPS-järjestelmälle. Järjestelmien on tarkoitus toimia myös keskenään.

Galileon satelliittien radat kulkevat niin, että paikannussignaali ulottuu kaupunkien sokkeloisiinkin kolkkiin nykyistä GPS-signaalia paremmin, eivätkä kukkulat tai korkeat rakennukset estä signaalin vastaanottamista. Tällä hetkellä korkeat rakennukset heikentävät paikannuspalveluiden käyttöä erityisesti kaupunkialueilla.

Paikannuspalveluiden hyödyntäminen on tullut yhä merkittävämmäksi osaksi meri-, maa- ja lentoliikennettä. Paikannuspalvelut ovat oiva apu myös maa- ja metsätaloudessa ja apuna onnettomuuksissa ja kriisitilanteissa. Tulevaisuudessa myös matkapuhelinten paikannuspalvelut kehittynevät monipuolisemmiksi.

Suomalaisyritykset ovat mukana neljän varsinaisen satelliittin suunnittelussa. Koe-aluksen suunnitteluun he eivät osallistuneet.

Lähteet: YLE24, BBC

Lue seuraavaksi