Suomalaisdiplomaatin auto räjähti Ateenassa

Suomalaisen diplomaatin auton alla räjähti tiistaina aamuyöllä pommi Ateenan keskustassa, ulkoministeriö kertoo. Kukaan ei loukkaantunut räjähdyksessä.

Kotimaa

Konsuli Leena Vuorio heräsi tiistaiyönä kello kolmen jälkeen siihen, kun hänen talonsa alakerrokseen autokatokseen pysäköity auto räjähti ja syttyi tuleen. Kreikan poliisi tutkii räjähdystä.

Yön aikana eri puolilla Ateenaa räjähti kaikkiaan kolme kotitekoista pommia. Niistä yksi räjähti konservatiivisen Uusi demokratia -puolueen toimiston edessä. Kreikkalainen, aiemmin tuntematon "Valtion vastainen oikeus" -niminen anarkistiryhmä on ilmoittanut paikalliselle televisioasemalle tehneensä iskut tuenosoituksena tuhopoltoista vangituille anarkisteille. Suomen Kreikan-suurlähettilään Ole Norrbackin arvion mukaan isku oli tuskin suunnattu sen enempää Vuoriota, suurlähetystön henkilökuntaa kuin Suomeakaan vastaan, vaan kyseessä oli hänen mielestään pelkkä sattuma. Ennakkouhkauksia ei ole esitetty Minkäänlaisia uhkia suurlähetystöön ei ole tullut. Norrback sanoo silti olevansa huolestunut tapahtuneesta. - Tilanne on huolestuttava, kun toiminta suuntautuu nyt diplomaattia kohtaan ensimmäisen kerran sen jälkeen, kun iso terroristiryhmä saatiin kiinni muutama vuosi sitten, YLEn TV-uutisten aamulla tavoittama Norrback kertoo. Norrback arvioi jonkin anarkistiryhmän olevan teon takana. Kreikassa vastaavia räjähdyksiä on sattunut aiemminkin. Ne eivät ole vaatineet ihmisuhreja. Suurlähettiläs Norrback sanoo olevansa vielä tiistain aikana yhteydessä itävaltalaiseen kollegaansa ja tapaavansa poliisijohtoa mahdollisten lisätoimenpiteiden vuoksi. Itävalta on EU:n puheenjohtajamaa. Kreikkaa Norrback pitää edelleen turvallisena maana. Kreikassa vierailee vuosittain noin 150 000 suomalaista.

Lähteet: YLE24