Gustafssonille korvauksia valtiolta

Bodominjärven surmiin syyttömäksi todettu Nils Gustafsson saa valtiolta 19 200 euroa kärsimyskorvauksia.

Kotimaa

Hän oli vaatinut valtiokonttorilta 137 000 euron korvauksia. Gustafsson haki korvausta vangitsemisesta aiheutuneesta vapaudenmenetyksestä ja siitä seuranneesta kärsimyksestä. Hän oli syytteiden takia vangittuna kaksi kuukautta keväällä 2004 ja sen lisäksi kaksi kuukautta matkustuskiellossa. Summa on epätavallisen suuri; tavallisesti kahdelta vankeuskuukaudelta maksetaan noin 6 000 euroa.

Valtiokonttori perusteli korotettua korvausta sillä, että alun perin uhrina pidetyn Gustafssonin asema muuttui jutun tutkinnassa epäillyksi. Valtio katsoi myös, että tapauksen saama julkisuus oli harvinaisen laajaa.

Gustafssonin asianajaja Riitta Leppiniemi puolusti syksyllä suurta korvausvaatimusta jutun mittavalla julkisuudella. Leppiniemi arvioi nyt, että summaan haetaan korotusta nostamalla kanne valtiota vastaan käräjillä. Kanne on nostettava kolmen kuukauden sisällä.

Bodominjärven rannalla tapahtuneet surmat tehtiin jo vuonna 1960. Gustafssonia ei ole rangaistu mistään eikä hän aiemmin ole ollut pidätettynä tai vangittuna.

Rikoksen takia pidätetty tai vangittu voi hakea valtiolta ns. kärsimyskorvauksia, jos syyte hylätään.

Lähteet: STT, YLE24