Kuunnelmasta palkittu tuntee radiokerronnan lumon

Sokeiden kuunnelmapalkinnon saanut Pentti Järvinen tuntee radiokerronnan lumon. Järvinen on palkittu Sokeiden kuunnelmapalkinnolla kirjoittamastaan ja ohjaamastaan kuunnelmasta Vainaja ehtii ensin.

kulttuuri

Parodinen salapoliisitarina on Järvisen jännityskuunnelmasarjan kuudes osa. Palkintoperusteluissaan raati kiittää mm. Järvisen älykästä huumoria.

Yleisradion viihdeohjelmien päällikkönä työskentelevä Pentti Järvinen kertoo kirjoittavansa kuunnelmia harrastuksenaan. Jännityskuunnelmien esikuvat tulevat lapsuudesta.

- Kuulun itse siihen suureen ikäpolveen, joka kuunteli lapsena radiosta mm. Pekka Lipposen seikkailuja ja kuunnelmasarjaa Hyvää iltaa, nimeni on Cox. Muistan, mikä lumo kuunnelmalla ja tarinalla oli aikana ennen televisiota.

Pentti Järvinen sanoo, ettei hyvä kuunnelma juuri eroa hyvästä kirjallisuudesta, teatterista ja elokuvasta. Kuunnelma kuitenkin jättää enemmän tilaa mielikuvitukselle, hän pohtii.

- Kuulija joutuu kuvittelemaan esimerkiksi henkilöiden ulkonäön ja ihmisten väliset etäisyydet sekä monia muita kuunnelmaan sisältyviä tilanteita.

Toisin kuin esimerkiksi televisiossa, kuunnelmassa voi siirtyä uskottavasti ajasta ja paikasta toiseen ilman suuria tuotannollisia kustannuksia, huomauttaa Pentti Järvinen.

- Tekijät voivat pelkän äänen keinoin loihtia tarinaan vaikkapa miljoona mehiläistä tai 500 helikopteria. Kaikki on kiinni vain kuulijan ja tekijän mielikuvituksesta.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset