Selkäsärky voi liittyä unihäiriöön

Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan unihäiriöistä kärsivien riski joutua sairaalahoitoon selkäsairauden takia on kaksinkertainen verrattuna niihin, joilla ei uniongelmia ole.

Kotimaa

Selkäsairauksien riski kasvoi entisestään, jos henkilöllä oli useita unihäiriöitä. Unihäiriöitä ovat esimerkiksi nukahtamisvaikeudet, yölliset heräämiset ja painajaisunet.

Tutkimuksen mukaan unihäiriö voi muun muassa madaltaa kipukynnystä, estää lihasten rentoutumista unen aikana ja lisätä kehon tulehdusvälittäjäaineiden määrää.

Työterveyslaitoksen tutkimuksessa seurattiin noin 900 teollisuudessa työskentelevää työntekijää ja toimihenkilöä 28 vuoden ajan. Analyyseissä otettiin huomioon monia yhteyttä sekoittavia tekijöitä kuten ammattiasema, ruumiillinen työ, tupakointi, ylipaino, liikuntatottumukset, työn psykososiaaliset vaatimukset, stressi, aikaisemmat selkäsairaudet sekä muut tuki- ja liikuntaelinten kivut. Selkäsairaudet ovat merkittävä kansanterveydellinen ongelma niin Suomessa kuin muissakin teollisuusmaissa. Tiedetään, että kivut häiritsevät tuki- ja liikuntaelinongelmista kärsivien unta, mutta yhteyttä ei ole aiemmin juurikaan tutkittu toisinpäin. Selkäkivusta ja unihäiriöstä yhdessä voi tulla noidankehä, joten molempien vaivojen hoitaminen on tärkeää kivun kroonistumisen estämiseksi. Univaikeudet ovat yleisiä Useampi kuin joka kolmas suomalainen kärsii univaikeuksista ainakin kerran viikossa. Myös unen pituus on keskimäärin lyhentynyt. Aiemmin unihäiriöiden on todettu olevan yhteydessä muun muassa sepelvaltimotautiin, aikuisiän diabetekseen sekä tapaturma-alttiuteen. YLE24