Ruotsalaislaulaja Birgit Nilsson kuollut

Ruotsalainen oopperalaulaja Birgit Nilsson on kuollut. 87-vuotias tähtilaulaja kuoli kymmenen päivää sitten, ja hänet haudattiin kotiseudulleen Skåneen keskiviikkona.

kulttuuri

Läsnä oli sukua ja lähiystäviä, kertoo Västra Karupin seurakunnan kirkkoherra Fredrik Westerlund Ruotsin tietotoimiston TT:n haastattelussa.

Nilsson syntyi toukokuussa 1918 Västra Karupissa Skånessa. Oopperadebyyttinsä hän teki jo lauluopintojensa alkuvaiheessa vuonna 1946, kun hän lauloi Agathen osan Carl Maria von Weberin oopperassa Der Freischütz. Nuori Nilsson hyppäsi Tukholman kuninkaallisessa oopperan esitykseen mukaan vain kolmen päivän varoitusajalla. Samalla lavalla Nilsson myös teki varsinaisen läpimurtonsa laulaessaan lady Macbethinä vuonna 1947. Vuonna 1948 hänet kiinnitettiin Tukholman kuninkaalliseen oopperaan. Kansainväliseen maineeseen hän nousi Wagner-sopraanona New Yorkin Metropolitanin lavalla Tristanissa ja Isoldessa. Uransa aikana hän kiersi maailman suuret oopperatalot moneen kertaan. Hänen kiitetyimpiin rooleihinsa kuului lisäksi Turandot'n osa Giacomo Puccinin samannimisessä oopperassa. Nilsson oli juhlittu laulaja myös Richard Straussin musiikin tulkitsijana. Maailmankuulu ruotsalaissopraano lauloi viimeisen kerran julkisesti 1980-luvun alkupuolella, esiinnyttyään ooppera- ja konserttilavoilla nelisenkymmentä vuotta. YLE24, Ruotsin yleisradioyhtiö SVT, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter