Richard Straussin oopperat ovat orkesterimuusikolle haaste

Suomen Kansallisoopperassa alkaa torstaina saksalaissäveltäjä Richard Straussin musiikin teemaviikot. Oopperayleisö on mieltynyt säveltäjän melodioihin, mutta soittajien sormet joutuvat virtuoosisissa teoksissa koville.

kulttuuri

- Kun tutustuin Richard Straussin orkesteriteoksiin ensimmäistä kertaa, ne vaikuttivat harmonisesti oudoilta eli sävelkulut eivät niin sanotusti tarttuneet korvaan helposti. Se aiheutti pientä hämmennystä, kertoo Kansallisoopperan orkesterin sellisti Anne Lagercrantz.

Lisäksi Straussin teokset ovat teknisesti haastavia, Lagercrantz myöntää. - Strauss on kirjoittanut musiikkia, joka ei ole kaikille soittimelle kovin kiitollista soitettavaa. Kansallisoopperan Strauss-viikoilla orkesterilla on esitettävänään kokonaista neljä Straussin oopperaa: Salome, Ruusuritari, Arabella sekä Nainen vailla varjoa, jonka ensi-ilta on 20. tammikuuta. Straussin musiikki on Wagnerin ohella oopperakirjallisuuden vaativinta myös kestoltaan. - Työmäärä on kyllä mahdottoman suuri, sillä kaikki oopperat paitsi Salome ovat erittäin pitkiä. Parhaimmillaan esitys vaatii esiintyjiltä 4,5 tunnin keskittymisen. Pitkät oopperat tietävät meille muusikoille myös sivukaupalla harjoiteltavaa, toteaa Anne Lagercrantz.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset