Iranin presidentti kovistelee länttä

Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad sanoo, että länsimaat vaarantavat YK:n turvaneuvoston maineen alistamalla sen yksipuolisesti omaksi työkalukseen. Hän toisti lehdistötilaisuudessa, ettei Iran tarvitse ydinaseita eikä kehitä sellaisia, vaikka länsimaissa niin epäilläänkin.

Ulkomaat

Ahmadinejad sanoi lehdistötilaisuudessaan, että iranilaiset ovat sivistynyt kansa ja vain öykkärit tarvitsevat aseita ratkaistakseen ongelmat.

Yhdysvallat ja sen liittolaiset epäilevät, että Iran kehittää ydinenergian varjolla ydinaseita. Maat ovat uhanneet viedä epäilyksen turvaneuvoston käsittelyyn.

Ahmadinejad sanoo, ettei neuvoston päätös keskeyttäisi uraanin jalostusta Iranissa. Hänen mukaansa Irania ei voida painostaa luopumaan kansallisista oikeuksistaan. Ydinsulkusopimus sallii kaikille jäsenilleen ydinvoiman rauhanomaisen käytön, hän muistuttaa.

Britannian, Ranskan ja Saksan ulkoministerit esittivät loppuviikolla, että Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kokoontuisi kriisi-istuntoon käsittelemään asiaa EU:n ja Iranin välisten neuvottelujen päädyttyä umpikujaan.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice on kehottanut IAEA:ta kokoontumaan nopeasti. Siellä päätös asian siirtämisestä turvallisuusneuvostoon vaatisi tuen kahdelta kolmasosalta 35 jäsenestä.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana sanoo saksalaisen Bild am Sonntag -lehden haastattelussa, ettei EU missään tapauksessa aio pakottaa Irania asein ydinlaitosten tarkastuksiin. Myöskään neuvottelut Iranin kanssa eivät ole ohi, Solana korosti. Ahmadinejad palasi juutalaisten joukkotuhoon Ahmadinejad palasi lehdistötilaisuudessaan myös kohua aiheuttaneeseen lausuntoonsa juutalaisten joukkotuhosta toisessa maailmansodassa. Hän peräsi länneltä vapaamielisyyttä keskustelussa tuhon laajuudesta ja tieteellisiä vastanäkemyksiä hänen esittämäänsä kantaan, jonka mukaan juutalaisvainot ovat lähinnä tarua. Jos juutalaisvainot ovat totta, vastuu on niihin syyllistyneillä, ei palestiinalaisilla, Ahmadinejad sanoi. Hän myös toisti Iranin kantana, että palestiinalaisten on saatava ratkaista oma kohtalonsa kansanäänestyksellä. AFP, Reuters, DPA