1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kirjailija Orhan Pamukin syytteistä luovuttu

Turkkilainen tuomioistuin on luopunut kirjailija Orhan Pamukia vastaan nostetuista syytteistä.

kulttuuri

Oikeus oli pyytänyt oikeudenkäynnin jatkamisesta lausuntoa Turkin oikeusministeriöltä, mutta ministeriö ilmoitti, ettei sillä ole sananvaltaa Pamukin oikeudenkäynnin suhteen. Oikeus päätti tämän jälkeen hylätä syytteet.

EU:n laajentumiskomissaari Olli Rehn sanoo, että Pamukin vapauttaminen syytteistä on merkittävä askel sananvapaudelle Turkissa. Työ on silti vielä kesken, ja Turkissa on useita vastaavia tapauksia käynnissä, Rehn huomauttaa.

Pamukia syytettiin Turkin halventamisesta, kun hän sanoi lehtihaastattelussa, että armenialaisten kansanmurha I maailmansodan aikaan ja kurdien sorto viime vuosikymmeninä ovat yhä kiellettyjä puheenaiheita Turkissa. Armenian mukaan jopa 1,5 miljoonaa armenialaista surmattiin Turkissa vuosina 1915 - 1917. Turkki on kiistänyt kansanmurhan. Pamuk olisi voitu tuomita jopa kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Syytteet nostattivat kohun lännessä ja vaaransivat Turkin EU-jäsenyysneuvottelut. Sananvapausjärjestö Pen on kampanjoinut Pamukin ja muiden turkkilaiskirjoittajien puolesta. Suomen Penin puheenjohtaja Elisabeth Nordgren katsoo, että Pamukin vapauttaminen syytteistä antaa pientä toivoa Turkin sananvapaustilanteen paranemisesta. - Pamuk on hyvin tunnettu kirjailija eikä hän ole kurdi. Siksi hän on vähän eri asemassa kuin monet muut Turkissa toimivat kirjoittajat. Turkin halu päästä EU:hun vaikutti varmasti Pamukin syytteiden hylkäämiseen. Se on tietysti myönteistä. Toinen kysymys on sitten se, miten niitä asioita, joita Pamukin lausunnot koskivat, aletaan nyt Turkissa käsitellä, Nordgren sanoo. Pamuk on kansainvälinen kuuluisuus Vuonna 1952 syntynyt Orhan Pamuk asuu Istanbulissa. Hänen tuotantoaan on käännetty ainakin 20 kielelle. Pamuk on ollut laajalti tunnettu jo kauan. Vuonna 1999 yhdysvaltalainen Time-lehti valitsi hänet yhdeksi 14 eurooppalaisesta, joiden ajattelu näyttää maanosalle tietä uudelle vuosituhannelle. Viime lokakuussa hän sai Saksan kirja-alan rauhanpalkinnon maailman suurimmilla kirjamessuilla Frankfurtissa. Teoksissaan Pamuk käsittelee usein etenkin länsimaisen ja islamilaisen maailman suhdetta. Suomeksi häneltä ovat ilmestyneet teokset Istanbul, Lumi, Musta kirja, Nimeni on Punainen, Uusi elämä ja Valkoinen linna. Reuters, AFP, AP, DPA, YLE24, STT,

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset

Lue seuraavaksi