Näyttelijät harjoittelivat Tuntematonta sotilasta hangessa

Jyväskylän kaupungiteatterissa helmikuussa ensi-iltaan tulevan Tuntemattoman sotilaan harjoitukset pidettiin maanantaina poikkeuksellisesti taivasalla. Harjoitukseen Könkkölän pellolla osallistui parikymmentä kaupunginteatterin näyttelijää.

kulttuuri

Aikaisemmin teatteri ei ole jalkautunut maastoon harjoittelemaan, muistelee tiedottaja Sirkka Helke. - Nyt näyttelijät muun muassa vetävät pulkkaa näyttämöllä ja kuvittelevat hangessa tarpomista. Siksi päätettiin lähteä ulos etsimään tuntumaa teokseen. Kaupunginteatterin Tuintemattoman ohjaa Juha Hurme. Hän on myös dramatisoinut näytelmän Väinö Linnan tekstistä.

  • Tuntematon sotilas on raaka, kova ja sodan vastainen teos, ohjaaja painottaa Keski-Suomen alueuutisten haastattelussa. - Mitään sotapropagandaa näytelmäversiokaan ei ole.

Kaupunginteatterin verkkosivuilla hän arvioi olevansa tekemässä uransa hauskinta, surullisinta, sydämellisintä ja järkyttävintä näyttämöllepanoa.

- Nuorimmatkin rintamatodellisuuden kokeneet veteraanit ovat poistumassa keskuudestamme. Meidän on kyettävä omin neuvoin tekemään tiliä lähihistoriamme ja sen suurimman kriisin, jatkosodan, kanssa. Kaupunginteatterin esitys pyrkii osaksi tällaista laajaa, välttämätöntä keskustelua, Hurme tähdentää sivuilla.

Väinö Linnan Tuntematon sotilas julkaistiin 1954. Jatkosodan ankeutta huumorinkin avulla kuvaava teos on Suomen kirjallisuuden myydyimpiä kirjoja, ja usein maamme parhaaksi kehuttu sotaromaani. Jo vuonna 1955 Edvin Laine ohjasi siitä samaten suursuosioon nousseen elokuvaversion. Jyväskylän kaupunginteatterin Tuntematon sotilas saa ensi-iltansa suurella näyttämöllä 4. helmikuuta.

Lähteet: YLE24, Keski-Suomen alueuutiset