Kansallismuseossa voimakas räjähdys

Kansallismuseon hopea- ja korunäyttelytiloissa sattui maanantai-illalla voimakas räjähdys. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut räjähdyksessä.

Kotimaa

Vaurioituneet tilat ovat noin 200 neliön suuruiset. Räjähdyksessä rikkoutui rakennuksen väliseiniä, ovia ja ikkunoita sekä paljon vitriinejä, joissa oli näyttelyesineitä.

Hopea- ja korunäyttelytilat sijaitsevat museon alakerroksissa. Museon johdon mukaan mitään ei ole ilmeisesti hävinnyt näyttelytiloista.

Siitä, mikä räjähti, ei pelastuslaitoksella eikä poliisilla ole vielä tietoa.

Poliisi tutkii räjähdyksen syytä. Mikään ei tässä vaiheessa viittaa rikokseen. Rikoksen mahdollisuutta ei kuitenkaan ole poissuljettu.

Päivystävän komisarion Jere Roimun mukaan mikään ei viittaa siiten, että räjähdyksen aiheuttajana olisi ollut räjähdysaine.

- Tämänlaatuisia räjähdyksiä ei satu esimerkiksi putkivaurioista. Mutta tuollaisissa tiloissa on varmasti erilaisia kemikaaleja ja aineita, jotka saattavat kaasuuntua ja reagoida tällä tavalla. Museotiloissa käytetään varmasti mitä ihmeellisimpiä aineita, Roimu sanoi STT:lle.

Kansallismuseon ylijohtajan Ritva Wäre kertoo, että mittaamattoman arvokkaat kokoelmat eivät tämänhetkisten tietojen mukaan ole vaurioituneet. Näyttelytilat rikkoutuivat kuitenkin pahoin.

Vahingot noussevat jo ilman näyttelyesineitä tuhansiin euroihin.

Museo on suljettu maanantaisin.

Lähteet: STT