Kaksi Munchin suurta maalausta restauroitu

Kaksi Edvard Munchin maalausta on restauroitu Norjassa. Maan tunnetuimman taidemaalarin maalaukset olivat huonossa kunnossa, ja niiden restaurointi kesti kolmisen kuukautta. Teokset Alma Mater ja Aurinko on nyt palautettu nähtäville Munch-museossa Oslossa.

kulttuuri

Teokset ovat niin suuria, että niitä ei voinut siirtää näyttelyhallista muualle restauroitaviksi. Niinpä ne palautettiin entiseen loistoonsa Munch-museon luentosalissa, jossa ne ovat ennenkin olleet esillä.

Tästä syystä yleisö pääsi seuraamaan, kuinka maalaukset esimerkiksi pingotettiin uudelleen ja puhdistettiin liasta. Lisäksi paikka paikoin irti hilseilemässä ollut maali kiinnitettiin kunnolla. Tauluissa oli myös muun muassa kosteusvaurioita ja naarmuja, joita peitettiin ja korjattiin mahdollisuuksien mukaan.

Edvard Munch (1863 - 1944) maalasi Auringon ja Alma Materin 1910-luvulla. Ne ovat osa kilpailukokonaisuutta, jonka Munch teki Oslon (silloisen Kristianian) yliopistolle. Munch voitti tilauskilvan, joskin valinta aiheutti myös kiivasta vastustusta. Vuonna 1916 valmistuneeseen voittoisaan sarjaan kuuluu myös maalaus Historia. Suurten maalausten restauroinnista vastasivat Norjan kulttuuriperintöinstituutti ja Oslon kaupungin taidekokoelmien konservointiosasto yhdessä. YLE24

Lähteet: Munch-museon verkkosivut