1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Monen näyttelijän ura on alkanut Kellariteatterista

Helsingin kaupungin omistama harrastajateatteri juhlii tänä vuonna 50-vuotissyntymäpäiviään. Helsingin nuorisotyölautakunta perusti Kellariteatterin vuonna 1956. Tuolloin toiminta-ajatuksena oli "saada nuoret pois kaduilta".

kulttuuri

Pian Kellariteatterista kuitenkin muodostui monelle ponnahduslauta näyttelijän ja ohjaajan ammattiin. Ensimmäisiin kellariteatterilaisiin lukeutuvat muun muassa näyttelijät Esko Salminen ja Antti Litja.

Uusia jäseniä Kellariteatteriin valitaan edelleen joka syksy järjestettävissä pääsykokeissa. Aktiivisesti mukana pyörii viitisenkymmentä nuorta teatterinharrastajaa. Esityksiä valmistuu vuodessa vajaat kymmenen.

Vaikka Kellariteatteri eli Klitsu on harrastajateatteri, se toimii kuten mikä tahansa pieni teatteriryhmä.

- Tekijöille ei makseta palkkaa, mutta meillä on puitteet tehdä esityksiä, on tila ja valokalusto sekä rahaa markkinointiin, kertoo Eeva Kemppi Kellariteatterista.

Erikoista Kellariteatterissa on, ettei siellä ole lainkaan taiteellista johtajaa. - Se johtuu siitä, että on haluttu pitää vapaudesta kiinni, Kemppi sanoo. - Klitsussa voi kokeilla erilaisia tapoja tehdä teatteria, ilman yleisöpaineita. Kellariteatterissa kirjoitetaan ja esitetään paljon omia tekstejä. Täällä moni on myös ensimmäistä kertaa päässyt ohjaamaan teatteriesitystä. Kellariteatterin 50 -vuotisjuhlavuosi alkaa keskiviikkona Minna Canthin näytelmällä Anna-Liisa.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset

Lue seuraavaksi