Kansallismuseon liepeillä vaarallisia kaasuvuotoja

Helsingin keskustassa aivan Kansallismuseon liepeillä todettiin myöhään illalla kaksi todennäköistä kaasuvuotoa. Syynä on katkennut maakaasuputki.

Kotimaa

vaurioituneen putken uskotaan sijaitsevan Museokadun ja Aurorankadun kulmassa. Samaisessa liikekorttelissa ei ole asuintaloja.

Vuoto havaittiin puoli yhdeltätoista illalla. Puolen yön maissa viranomaiset evakuoivat räjähdysvaaran aiheuttavien metaanipitoisuuksien vuoksi kaksi ravintolaa, Story Villen ja Ostrobotnian. Lisäksi läheinen eduskunnan työntekijöiden asuinrakennus evakuoitiin ja ympäröivät kadut suljettiin liikenteeltä.

Kyse on ilmeisimmin samanlaisesta vuodosta, joka aiheutti maanantaina räjähdyksen Kansallismuseossa. Kaasulaitos tutkii asiaa.

Metaani peräisin tuuletushormiston jäätymisestä Polisiin arvion mukaan Kansallismuseon hopea- ja korunäyttelytiloissa maanantaina sattunut räjähdys johtui metaanikaasusta. Räjähdys tapahtui näyttelyn vieressä olevassa siivouskomerossa, jossa on museon sähköpääkeskus. Poliisi epäilee, että lattiakaivosta purkautui metaanikaasua tiiviiseen komerotilaan, minkä jälkeen komero räjähti sähkökeskuksen aiheuttamasta kipinästä. Metaani pääsi tiloihin ilmeisesti siksi, että viemärin tuuletushormisto jäätyi paukkupakkasilla. Tapahtuneeseen ei liity rikosta, eikä räjähdys ollut tahallaan aiheutettu, korostaa rikoskomisario Kari Tolvanen. Hänen mukaansa poliisi selvittää asiaa muun muassa mahdollisin laboratoriokokein vielä parisen päivää. Räjähdys viskoi sirpaleita pitkin näyttelytilaa

Räjähdys sattui pohjakerroksessa maanantaina vähän ennen iltakuutta. Miljoonien eurojen arvoiset näyttelyesineet eivät vaurioituneet ainakaan pahoin, mutta vahinkoja ei ole päästy vielä kunnolla tutkimaan, kertoo museon ylijohtaja Ritva Wäre. Vanhimmat esineet ovat peräisin 1500-luvulta.

Näyttelytilat kuitenkin kärsivät räjähdyksestä aika lailla. Räjähdyksessä rikkoutui rakennuksen väliseiniä, ovia ja ikkunoita sekä paljon vitriinejä, joissa oli näyttelyesineitä.

Kansallismuseon kokoelmaa ei ole vakuutettu, koska valtion omaisuutta ei vakuuteta. Hopea- ja korunäyttelytilat vaurioituneet tilat ovat noin 200 neliön kokoiset.

Museo on suljettu yleisöltä maanantaisin. Räjähdyksen aikaan talossa oli kuitenkin kymmenkunta työntekijää. Kukaan ei loukkaantunut.

Tiistaina museo oli normaalisti auki turmaosastoa lukuunottamatta.

YLE24, STT