Suomen taiteilijaseura hämmästelee Karpelan valintoja

Kulttuuriministeri Tanja Karpela nimitti torstaina asiantuntijaraadin, jonka tehtävänä on asettaa kulttuuripääkaupungin titteliä havittelevat kaupungit paremmuusjärjestykseen. Raadin jäsenenä ei ole yhtään varsinaista kuvataiteen ammattilaista.

kulttuuri

Asiantuntijaraatiin kuuluvat Museoviraston Rakennushistorian osaston entinen johtaja Pekka Kärki, Lontoon Suomi-instituutin johtaja Seppo Kimanen, design manager Laura Sarvilinna ja näyttelijä Pamela Tola. Virkansa puolesta sihteerinä toimii Opetusministeriöstä Iina Berden.

Suomen taiteilijaseuran pääsihteeri Petra Havu hämmästelee, ettei raadissa ole yhtään kuvataiteen ammattilaista. - Kuvataide on kuitenkin aivan keskeinen taiteen ala, hän sanoo.

- Kuvataide on myös tärkeä osa kulttuuripääkaupunkia. Kuvataide on taidemuoto, joka on laajojen yleisöjen tavoitettavissa. Sen sijaan esimerkiksi musiikki tai teatteri ovat paljon enemmän sidottuja aikaan.

Kulttuuriministeri Karpela ei pidä järkevänä, että kaikki taiteen alat olisivat edustettuina raadissa.

- Raadin jäsenmäärä pyrittiin pitämään aika pienenä, jotta työ olisi tehokasta ja pysyttäisiin aikataulussa. On mahdotonta perustaa niin laajaa raatia, että kaikki taiteenalat olisivat mukana, Karpela sanoo.

Kulttuuriministeri kiistää, että raadin kokoonpano heijastaisi tämän hetken kulttuuripolitiikan painopisteitä. Suomen taiteilijaseuran pääsihteeri Petra Havu näkee asian toisin.

- Kyllähän se viittaa siihen, ettei kuvataidetta pidetä niin tärkeänä, hän sanoo.

Sama asia ihmetytti taiteilijaseuraa myös taannoin, kun taiteen Suomi-palkinnot jaettiin. - Yhtään palkintoa ei myönnetty kuvataiteen edustajalle. Minusta tämä viittaa siihen, että kulttuuripolitiikan painopiste on asetettu jonnekin muualle kuin kuvataiteeseen, Havu sanoo.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset