1. yle.fi
  2. Uutiset

Puolan halliromahduksessa 66 uhria

Etelä-Puolassa Chorzowin kaupungissa Katowicen lähellä eilen sattuneessa näyttelyhallin katon romahduksessa on kuollut 66 ihmistä, kertoo presidentti Lech Kaczynski. Runsaat 140 ihmistä loukkaantui. Pelastustyöt paikalla on jo lopetettu ja niiden sijaan aloitettu raivaustyöt.

Ulkomaat

Turmapaikalla vierailleen Kaczynskin mukaan uhrimäärän ei uskota enää nousevan. Loukkaantuneista 128 oli hänen mukaansa sunnuntaina päivällä yhä sairaalassa. Kahden tila on vakava.

Kaczynski julisti Puolaan kolmen päivän suruajan. Hänen mukaansa onnettomuus on pahin demokraattisessa Puolassa sattunut katastrofi.

Turma sattui lauantai-iltana. Hallissa oli turman sattuessa noin 500 ihmistä. Pelastustöitä jatkettiin läpi yön kovassa pakkasessa, mutta eloonjääneitä ei enää sunnuntaina onnistuttu löytämään.

Lisäromahdusvaara vaikeutti pelastustöitä Pelastustoimet sujuivat hankalissa oloissa hitaasti, sillä raunioissa arvioitiin voivan tapahtua uusia romahduksia. Kuolleiden joukossa oli viranomaisten mukaan puolalaisten lisäksi ainakin Saksan, Belgian, Tshekin ja Slovakian kansalaisia. Loukkaantuneiden joukossa taas oli sairaalatietojen mukaan puolalaisten ohella ainakin saksalaisia ja tshekkejä. Turman syytä tutkitaan. Poliisi arvioi heti tuoreeltaan, että katto romahti lumen painosta. Sunnuntaina rakennusasioista vastaava ministeri Jerzy Polaczek kertoi tiedotustilaisuudessa, että romahtaneita katon osia peitti puolimetrinen jäätyneen lumen kerros. Aiemmin hallin omistama yhtiö sanoi, että katto oli puhdistettu lumesta. Noin 10 000 neliömetrin suuruinen rakennus on noin kuusivuotias.

Hallissa oli katon romahtaessa meneillään kirjekyyhkynäyttely. Turmapaikalla oli illalla pakkasta 15 astetta ja runsaasti lunta.

Puolassa on ollut tänä vuonna kylmin talvi vuosikymmeniin. Kylmyyteen on kuollut noin 200 puolalaista.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, DPA, BBC

Lue seuraavaksi