1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Teatterikorkeakoulu keskittää opetustaan Helsinkiin

Tampereella sijaitseva Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun laitos (VÄS) muuttaa vuonna 2007 pääkaupunkiin lähelle emokouluaan ja Kuvataideakatemiaa. Tavoitteena on parantaa yhteistyötä eri taidelaitosten ja taiteenalojen kesken.

kulttuuri

- Kaikki keskeiset yhteistyötahomme sijaitsevat Helsingissä, perustelee Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun laitoksen johtaja, professori Markku Uimonen.

Vuonna 1986 perustettu valo- ja äänisuunnittelun laitos on 1990-luvun alusta toiminut Tampereen Työväen Teatterin yhteydessä olevissa tiloissa. Nyt laitos saa tilat Helsingin Sörnäisissä sijaitsevasta Elannon entisestä keskusvarastosta.

Markku Uimonen muistuttaa, että teatteri ja siihen liittyvä valo- ja äänisuunnittelu ovat kollektiivisia taidemuotoja, jotka perustuvat yhteistyöhön ja yhdessä tekemiseen. Siksi valo- ja äänisuunnittelun laitoksen sijaitseminen parin sadan kilometrin päässää muusta koulusta on vaikeuttanut niin henkilökunnan, opiskelijoiden kuin vierailevien opettajien työtä.

- Helsingin Sörnäisiin muodostuu taideyliopistojen kampus, jonne sopivasti solahdamme Kuvataideakatemian viereen, kertoo Uimonen.

Myös Tampere tunnetaan vankkana teatteri- ja yliopistokaupunkina. Uimonen ei usko Teatterikoulun laitoksen poistumisen jättävän lovea Tampereen teatteri- ja opetustoimintaan.

- Valo- ja äänisuunnittelun laitoksella on edelleen voimassa yhteistyösopimus Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitoksen kanssa. Ei kaupunkiin meidän jäljiltämme mitään tyhjiötä synny, hän arvioi.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset

Lue seuraavaksi