Kustantamot metsästävät lahjakkuuksia kilpailuilla

Gummerus on järjestänyt uusien kirjoittajien novellikilpailun kymmenen vuoden ajan. Kilpailusta onkin ponnistanut kymmenen vuoden aikana monta eturivin kirjailijaa.

kulttuuri

Tämänvuotisen kirjoituskilpailun parhaimmisto esittäytyy tiistaina julkaistussa Novellit 2006 -antologiassa. Kirjailija Martti Joenpolven nimeä kantava novellikilpailu keräsi tänä vuonna yli 1 000 tekstiä, joista antologiaan pääsi 12 parasta. Kustantamolle antologian julkaiseminen ei ole rahallisesti tuottoisaa, mutta kirjoituskilpailujen järjestäminen on tapa satsata tulevaisuuteen, sanoo Novellit 2006 -antologian toimittaja Tero Liukkonen. - Pidämme näin yhteyttä lahjakkaisiin kirjoittajiin ja pyrimme löytämään uusia kykyjä. Liukkonen myöntää, että kustantamot kilpailevat lahjakkaimmista kirjoittajista. Gummeruksen novellikilpailusta onkin ponnistanut kymmenen vuoden aikana monta eturivin kirjailijaa. Tämän vuoden Martti Joenpolvi -kilpailun pääpalkinnon sai sipoolainen Tiina Raevaara novellista Kalasääsket.

Lahjakkuuksien seulominen kaikkien lähetettyjen tekstien joukosta ei ole aivan vaivatonta. Tero Liukkonen kertoo, että Nuoren Voiman Liitto tekee raskaimman työn suorittamalla tekstien alustavan karsinnan.

- Tiedän, että osallistujien joukossa on paljon kirjoittajia, jotka haluavat vain kokeilla, osaavatko he kirjoittaa novellin. Kuitenkin ne, jotka kilpailussa menestyvät, ovat harrastaneet kirjoittamista jo pitkään ja kenties opiskelleetkin sitä.

Liukkonen neuvoo ensimmäistä novelliaan suunnittelevaa kirjoittajaa valitsemaan aiheen, joka koskettaa häntä omakohtaisesti.

- Kannattaa tarttua aiheeseen, josta haluaa kertoa muillekin ja josta on tarina mielessä.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset