1. yle.fi
  2. Uutiset

Betty Friedan on kuollut

Sodanjälkeisen feminismin kärkihahmoihin kuulunut Betty Friedan on kuollut 85 vuoden ikäisenä. Yhdysvaltalainen Friedan tunnetaan erityisesti 1960-luvulla ilmestyneestä teoksestaan Naisellisuuden harhat, jonka katsotaan luoneen pohjaa modernille naisasialiikkeelle.

kulttuuri

Betty Naomi Goldstein syntyi 4. helmikuuta 1921 Peoriassa Illinoisissa. Hän valmistui Massachusettsin Smith Collegesta vuonna 1942 ja ryhtyi opiskelemaan psykologiaa Kalifornian yliopistossa. Vuoden päästä hän kuitenkin jätti opiskelut ryhtyäkseen toimittajaksi.

Hän avioitui vuonna 1947 Carl Friedanin kanssa. Pariskunta sai kolme lasta, mutta liitto päättyi eroon 22 vuotta myöhemmin.

Friedanin läpimurtoteos Naisellisuuden harhat julkaistiin vuonna 1963. Hän kuvasi kirjassaan naisen roolia teollisessa yhteiskunnassa. Friedan korosti, etteivät naiset saa välttämättä tyydytystä pelkästään roolistaan äitinä ja kotirouvana. Hän painotti, ettei naisen tarvitse tuntea syyllisyyttä, jos hän tavoittelee omia, miehestään ja lapsistaan riippumattomia päämääriään.

Vuonna 1966 Friedan oli perustamassa Yhdysvaltojen kansallista naisjärjestöä NOW:ta, ja hänestä tuli sen ensimmäinen puheenjohtaja. Järjestö kampanjoi muun muassa aborttioikeuden, tasa-arvoisen palkkauksen sekä äitiyslomien puolesta. YLE24, Reuters, BBC

Lähteet: NOW

Lue seuraavaksi