Pilakuvaprotesteista laajaa huolta

YK, EU ja islamilaisten maiden järjestö OIC ovat ilmaisseet syvän huolensa alun perin tanskalaislehdessä julkaistujen Muhammed-pilakuvien jälkiseurauksista. Järjestöjen mukaan kiistan molemmilla puolilla on menty liian pitkälle.

Ulkomaat

Tahot peräänkuuluttavat yhteisessä lausunnossaan malttia ja keskustelua. YK, EU ja OIC sanovat kannattavansa sananvapautta mutta ymmärtävänsä muslimien loukkaantumisen kuvista.

Lausunto kuitenkin painottaa, että uudet väkivaltaisuudet ovat ylittäneet rauhanomaisen protestin rajat. - Elämän ja omaisuuden tuhoaminen vain turmelee kuvaa rauhallisesta islamista, lausunnossa sanotaan. Järjestöt vaativat, että muslimimaissa viranomaiset suojelevat diplomaattien tiloja. Kahakoista tulleiden tietojen mukaan joissakin paikoissa poliisit olisivat kääntäneet katseensa pois väkivallantekojen tapahtuessa. EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana aikoo lähteä liennytysmatkalle muslimimaihin. Solanan on määrä vierailla muun muassa OIC:n päämaajassa Saudi-Arabiassa. Tarkempia yksityiskohtia tai matkan aikaa ei ole vielä lyöty lukkoon. Afganistanissa korkea-arvoinen muslimipappi Mohammed Usman vaati keskiviikkona ihmisiä lopettamaan mellakoinnin. Hänen mukaansa islam sallii mielen osoittamisen, mutta ei väkivaltaa. Myös muut Afganistanin uskonnollisten johtajien muodostaman johtoelimen, ulaman jäsenet ovat televisiossa ja radiossa vaatineet väkivallan lopettamista. Afganistanin levottomuuksissa kuolonuhreja Profeetta Muhammedia esittävistä pilakuvista kirvonneet levottomuudet jatkuvat Afganistanissa neljättä päivää. Qalatin kaupungissa ainakin neljä mielenosoittajaa on kuollut ja yli kymmenen haavoittunut poliisin tulituksessa. Poliisi avasi tulen, kun sadat mielenosoittajat yrittivät keskiviikkona aamupäivällä tunkeutua yhdysvaltalaisten joukkojen tukikohtaan. Myös kymmenkunta poliisia sai vammoja kahakassa. Kabulissa sadat mielenosoittajat ovat polttaneet Tanskan lippuja. Nangarharin maakunnassa taas poliisi hajotti 1 500 ihmisen protestimarssin. AFP, DPA, Reuters Rice syyttää Irania ja Syyriaa lietsonnasta (siirryt toiseen palveluun) Tanska tarkistaa linjaansa imaameihin (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Suomalaiset rauhanturvaajat turvassa Maimanassa