Suomalaisturvaajille lisää aseita Afganistaniin

Suomalaisten rauhanturvaajien suojaa Afganistanissa parannetaan. Puolustusvoimat lähettää joukoille kranaattipistooleja ja tarkkuuskiväärejä. Armeijan mukaan päätös ei johdu tiistaisesta kahakasta, vaan puute on havaittu jo aiemmin.

Kotimaa

Tiistaina sadat mielenosoittajat hyökkäsivät Nato-johtoisten rauhanturvaajien tukikohtaan Maimanassa.

Suomalaiset rauhanturvaajat jatkavat toimintaansa kuitenkin normaaliin tapaan huolimatta paikallisten asukkaiden tiistaisesta mellakasta, kertoo Pääesikunta.

Maimanan tukikohdassa on 18 suomalaista rauhanturvaajaa, jotka säilyivät kahakassa vammoitta. Heistä 10 oli mielenosoituksen aikaan leirissä. Loput olivat maaseudulla partiomatkalla ja palasivat myöhemmin tukikohtaan.

Suomalaiset ampuivat 60 - 90 varoituslaukausta mellakan hillitsemiseksi. Suomen rauhanturvaajilla ei ole käytössään muita joukkojenhallintavälineitä, kuten kumiluoteja tai kyynelkaasua. Puolustusvoimat toivoo niiden antamista rauhanturvaajien käyttöön. Mellakassa sai surmansa vahvistamattomien tietojen mukaan neljä mellakoijaa. He kuolivat paikallispoliisin ampumina. Poliisi hillitsi mellakkaa rajuin ottein. Niin suomalaiset kuin norjalaisetkaan rauhanturvaajat eivät ampuneet kohti mielenosoittajia. Norjalaiset käyttivät mellakan rauhoittamiseen kyynelkaasua. Viidestä kahakassa vammoja saaneesta norjalaissotilaasta kaksi evakuoitiin. Afganistanilaiset paikallishallinnon edustajat tapasivat tilanteen rauhoituttua rauhanturvaajia ja totesivat, ettei ongelmia ole. Myös Afganistanin sisäministeriön edustaja aikoo neuvotella rauhanturvaajien kanssa. Tukikohtaa turvaa nyt paikalle saapunut brittiläinen sotilasosasto. Mellakan syystä ei Pääesikunnalla ole tarkkaa tietoa. Oletettavasti väkijoukko halusi osoittaa mieltään tanskalaislehdessä julkaistujen profeetta Muhammedin pilakuvien vuoksi. Vastaavia mielenosoituksia on ollut laajalti ympäri islamilaista maailmaa. YLE24, STT Pilakuvaprotesteista laajaa huolta (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Tanska tarkistaa linjaansa imaameihin