Tanska tarkistaa linjaansa imaameihin

Tanskan hallitus ei aio enää jatkaa yhteistyötä imaamien kanssa maahan muuttavien muslimien kotouttamisessa.

Ulkomaat

Berlingske Tidende-lehden haastattelema integraatioministeri Rikke Hvilshöj yhdistää pilakuvakohun ja imaamien kotouttamistyön.

Hvilshöjn mielestä tilanne näyttää nyt siltä, ettei imaameihin voi luottaa kotoutuksen toimivuudessa. Vielä huhtikuussa integraatioministeri piti yhteistyötä imaamien kanssa merkittävänä osana maahanmuuttajien kotouttamista.

Tanskan hallitus on ollut useasti neuvonpidossa imaamien kanssa. Pääministeri Anders Fogh Rasmussen on muun muassa järjestänyt keskustelutilaisuuksia terrorismin kitkemisen keinoista.

Entinen ulkoministeri erottaisi Jyllands-Postenin päätoimittajan Tanskan entisen ulkoministerin Uffe Elleman-Jensenin mielestä taas Jyllands-Postenin päätoimittajan pitäisi erota. Elleman-Jensen katsoo, että lehti on aiheuttanut kansainvälisen kriisin ja päätoimittajan tulisi ottaa tästä vastuu. Entinen ulkoministeri on jo aiemminkin kiivasti kritisoinut profeetta Muhammedista tehtyjen pilakuvien julkaisua. Nyt Elleman-Jensen kuitenkin viittaa Jyllands-Postenin päätoimittajan Carsten Justenin viimeviikkoiseen lausuntoon, jossa tämä totesi, ettei olisi sallinut kuvien julkaisua, jos olisi aavistanut sen johtavan tanskalaistuotteiden boikotointiin ja mielenosoituksiin. Elleman-Jensenin mielestä kohtalokkaat virheet tunnustaneen päätoimittajan tulisi jättää tehtävänsä. Tanskalaisen meijerijätin Arlan lisäksi myös Tanskan matkailuala etsii keinoja miljoonatappioiden välttämiseksi. Pilakuvakohun nostattamien levottomuuksien vuoksi Egyptin-matkoja perutaan jatkuvasti. Viime vuonna Egyptissä lomaili 60 000 tanskalaista. Nyt matkanjärjestäjät yrittävät korvata matkat lomilla Kanariansaarilla ja muissa turvalliseksi luokitelluissa kohteissa. STT, DR, Ritzau Pilakuvaprotesteista laajaa huolta (siirryt toiseen palveluun) Suomalaiset rauhanturvaajat turvassa Maimanassa (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Tanskan yleisradioyhtiön DR:n erikoissivusto pilakuvakohusta