Esitys hedelmöityslaista hyväksyttiin

Hallitus on hyväksynyt kiistellyn esityksen hedelmöityshoitolaiksi äänestysten jälkeen.

Kotimaa

Esityksen mukaan hedelmöityshoidot sallitaan myös yksinäisille naisille ja naispareille. Kiistellyin kohta hyväksyttiin äänin 9-3, ja presidentin on määrä antaa esitys eduskunnalle 17. päivä helmikuuta.

Lain kohtaa vastustivat alue- ja kuntaministeri Hannes Manninen (kesk.), sisäasiainministeri Kari Rajamäki (sd.) sekä puolustusministeri Seppo Kääriäinen (kesk.).

Ministerit joutuivat äänestämään esityksestä, koska näkemykset olivat ristiriitaisia. Viime viikolla esitys jäi pöydälle peruspalveluministeri Liisa Hyssälän (kesk.) pyynnöstä. Pääministeri Matti Vanhanen on kannattanut lakia.

Tällä hetkellä suomalaisklinikat saavat itse päättää, kenelle ja millä ehdoilla hedelmöityshoitoa annetaan. Suomi on Pohjoismaista ainoa, jossa hoitoja koskevaa lakia ei vielä ole.

Hoidolle ei ikärajaa

Lakiehdotuksessa sanotaan, ettei hoitoa ei saa antaa jos se naisen iän tai terveyden vuoksi olisi vaaraksi hänelle tai lapselle. Ikärajaa ei ole kuitenkaan määritelty. Hoitoa ei saisi antaa myöskään silloin, kun lapselle ei voida turvata tasapainoista kehitystä.

Hoitoja saisi esityksen mukaan antaa myös luovutetuilla munasoluilla ja siittiöillä. Sijaissynnytykset sen sijaan kiellettäisiin kokonaan.

Luovutetuilla sukusoluilla alkunsa saaneella lapsella olisi 18 vuotta täytettyään oikeus saada tietää luovuttajan henkilöllisyys. Tämä ei kuitenkaan tarkoita isyyden vahvistamista eli esimerkiksi perimisoikeutta.

Lapsen vanhemmilla ei oikeutta tiedonsaantiin ole. Laki ei puutu siihen, kertovatko vanhemmat lapselleen, että tämä on syntynyt hedelmöityshoidon tuloksena.

Suomessa syntyy vuosittain noin 1 500 koeputkilasta.

Lähteet: YLE24, STT