Yle etsii Suomen suosituinta satuhahmoa

Yleisradio järjestää äänestyksen suosituimmasta suomalaisesta fiktiohahmosta. TV1 haastaa kansalaiset äänestämään omaa suosikkiaan. Satusuomalaista voi etsiä esimerkiksi kirjoista, elokuvista ja televisiosarjoista.

kulttuuri

Tarkoituksena on kaivaa ihmisten muistista korkea- ja populaarikulttuurin kuvitteellisia hahmoja, sanoo toimittaja Minna Joenniemi.

- On kiinnostavaa nähdä, äänestävätkö ihmiset Satusuomalaiseksi Tuntemattoman sotilaan Rokkaa vai Muumipeikkoa, Uuno Turhapuroa, Viiviä ja Wagneria vaiko tietokonepelisankari Max Paynea. Ketään itsestään selvää ei ole tarjolla voittajaksi, Joenniemi arvioi. Hänestä on kiintoisaa myös, saako eniten ääniä nainen, mies vai olio ja onko Satusuomalainen kansallissankari vai antisankari. Joulupukkia ei kuitenkaan saa äänestää, sillä hän on totta, kilpailun järjestävät huomauttavat. - Moni suomalaisten suosikkihahmo on jotenkin puutteellinen tai radikaali. Anarkistejakin joukossa on, puhumattakaan laiskanpulskeista uunoista. Tässä äänestyksessä asettuvat vastakkain kannanotto ja nostalgia, uskoo Joenniemi. Satusuomalainen-ehdokkaat julkistetaan helmikuun 26. päivä, ja sitten alkaa äänestys. Yleisö voi äänestää myös itse valitsemiaan ehdokkaita. Kahdeksan eniten ääniä saanutta hahmoa esitellään TV1:ssä kesän aikana. Satusuomalaisen voittaja selviää Helsingin Taiteiden yönä elokuussa.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset