Lisää suomalaissotilaita Afganistaniin

Suomesta lähtee maanantaina uusi 25 hengen suuruinen rauhanturvaajajoukko Afganistaniin. Samalla suomalaisen Isaf-rauhaturvaosaston vahvuus nousee sataan sotilaaseen.

Kotimaa

Suomalaisten rauhanturvaajien tehtävänkuva muuttuu. Kun suomalaiset ovat tähän asti toimineet lähinnä pääkaupungissa Kabulissa, pääosa joukoista siirtyy Afganistanin pohjoisosan maaseudulle.

Asemapaikaksi tulee Mazar-i-Sharif ja tehtäväksi alueen vakauttaminen ja turvallisuusjärjestelmän luominen.

Kabulissa tehtävänä oli hoitaa siviilien ja sotilaiden yhteistoimintaa sekä erilaisia avustusprojekteja. Puolustusministeriön mukaan suomalaiset ehtivät olla mukana sadoissa infrastruktuuriin, koulu- ja päiväkotijärjestelmään sekä lääkehoitoon liittyvissä avustushankkeissa, jotka saivat paikallisista asukkailta hyvän vastaanoton.

Kabuliin jää enää 15 sotilaan vahvuinen tukielin, muutamia esikuntaupseereita monikansalliseen prikaatiin sekä viisi palomiestä kansainväliselle lentokentälle.

Suomalaisten päätukikohdaksi Mazar-i-Sharifissa tulee ruotsalaisjohtoinen Camp Nobel, mutta toimintaa on lisäksi myös norjalaisten johtamassa Maimanassa.

Pohjois-Afganistan on kauan ollut rauhallinen, mutta viime aikoina rauhaa ovat häirinneet paikallisjohtajien yhteenotot.

Suomalaisilla on nyt mukanaan rynnäkkökiväärien lisäksi muutakin mellakantorjuntaan sopivaa aseistusta, kiikarikiväärejä, haulikoita ja kranaattipistooleja.

Maimanassa viime viikolla rauhanturvaajien leiriin tehdyn hyökkäyksen yhteydessä sotilaat kykenivät puolustautumaan vain ampumalla rynnäkkökivääreillä ilmaan. Mellakoijia kohti ei aseita suunnattu.

Kranaattipistooleilla voi ampua sirpalekranaattien lisäksi kyynelkaasu- ja tainnutusammuksia.

Lähteet: YLE24, Helsingin Sanomat