Norja pyysi anteeksi Muhammed-kuvia

Norjan pääministeri Jens Stoltenberg on pyytänyt Pakistanin johdolta anteeksi profeetta Muhammedin pilakuvien julkaisua.

Pakistanin tiedotusministerin mukaan Stoltenberg osoitti anteeksipyyntönsä samalla kaikille muslimimaille, ja nämä ovat hyväksyneet pahoittelut.

Anteeksipyynnöstä huolimatta rajut mielenosoitukset länsimaita vastaan ovat jatkuneet Pakistanissa jo kolmatta päivää. Ainakin kolme ihmistä on kuollut mellakoissa.

Kaksi ihmistä on kuollut Peshawarissa, jossa mielenosoittajat ovat myös hyökänneet kauppoihin ja sytyttäneet mm. pikaruokaravintolan tuleen.

Kolmas uhri kuoli mieltään osoittaneiden opiskelijoiden ja poliisin yhteenotoissa Lahoressa. Rajuja mielenosoituksia on ollut myös ainakin Tankin kaupungissa.

Uutistoimisto AP:n poliisilähteen mukaan Peshawarissa mielenosoittajia on ollut yli 70 000, mikä tekisi protestista Pakistanin tähän asti suurimman. Keskiviikkona Lahoressa kuoli kaksi ihmistä mielenosoitusten yhteydessä. Indonesiassa puolestaan maahantuojien liitto on päättänyt boikotoida tanskalaisia tuotteita profeetta Muhammedin pilakuvien takia. Muslimit suututtaneet pilakuvat julkaistiin ensimmäisenä syyskuussa tanskalaisessa Jyllands-Posten lehdessä. Sen jälkeen ne on julkaistu useissa muissakin maissa. AP, AFP, Reuters, BBC Myös Halonen pahoitteli kuvien julkaisua