1. yle.fi
  2. Uutiset

Filippiineillä etsitään mutavyöryn uhreja

Filippiineillä jatketaan uhrien etsintää mutavyöryn haudattua perjantaina alleen kokonaisen kylän. Kateissa on eri arvioiden mukaan 1 400 - 3 000 ihmistä, ja toiveet heidän löytymisestään elossa hiipuvat.

Ulkomaat

Erään paikallisen viranomaisen mukaan jopa 3 000 ihmistä olisi kateissa ja heidän pelätään saaneen surmansa. Toiset arviot ovat liikkuneet 1 400:n ja 1 800:n välillä.

Maanvyöry hautasi alleen Guinsaugonin kylän Leyten saarella. Toistaiseksi vasta reilun kolmenkymmenen mutavyöryssä kuolleen ihmisen ruumiit on saatu kaivettua esiin. Pelastuneita on joitakin kymmeniä.

Tuhoisaa maanvyörymää olivat edeltäneet päiväkausia jatkuneet rankkasateet. Guinsaugonin kylästä kerrotaan jääneen pystyyn vain joitakin taloja. Liejua on paikoin usean metrin syvyydeltä.

Uhrien joukossa pelätään olevan muun muassa 250 oppilasta ja aikuista paikallisesta koulusta.

Avustusjärjestöt ovat vedonneet kansainvälisen hätäavun saamiseksi uhrien auttamiseksi. Kansainvälinen Punainen Risti on esimerkiksi pyytänyt kaksi miljoonaa Sveitsin frangia avustusoperaation rahoittamiseksi. Useat maat ovat jo luvanneet apua.

Leytessä on evakuoitu 11 muuta kylää uusien mutavyöryjen pelossa. Asukkaat on sijoitettu seitsemään evakuointikeskukseen.

Lähteet: AP, AFP, DPA, Reuters, BBC

Lue seuraavaksi