Museoräjähdyksestä haetaan korvauksia

Suomen Kansallismuseo aikoo vaatia Suomen Kaasuenergialta satojentuhansien eurojen korvauksia viimekuisen räjähdyksen aiheuttamista vahingoista.

Kotimaa

Pelkästään vitriineille koituneiden tuhojen suuruus saattaa olla jopa 300 000 euroa. Museosta korostetaan kuitenkin, että vaatimuksia esitetään vasta, kun vahinkojen laajuus on kokonaan selvillä.

Tammikuun lopussa sattunut räjähdys aiheutti suurta tuhoa museon hopeanäyttelytilassa.

- Poliisitutkimuksen perusteella katsomme räjähdyksen syyn tulleen selvitetyksi ja tietysti haluamme, että valtion vahingot korvataan, sanoi Museoviraston hallintojohtaja Heikki Halttunen Ylen tv-uutisille.

Poliisitutkimusten mukaan räjähdys johtui Museokadulla rikkoutuneesta maakaasuputkesta. Viemäriverkostoa pitkin museon siivouskomeron lattiakaivoon vuotanut kaasu räjähti vaillinaisen ilmastoinnin vuoksi. Räjähtävä kaasuseos oli saanut tarvittavan kipinän todennäköisesti siivouskomeron sähkökaapista.

Räjähdyksen vaurioittamassa tilassa oli 201 hopeaesinettä, ja noin 40:ssä on lieviä vaurioita kuten kolhuja. Runsas viidennes esineistä sai vakavia vaurioita.

Lähteet: YLE24