Ugandassa äänestettiin presidentistä

Ugandassa on äänestetty torstaina ensimmäisissä monipuoluevaaleissa 26 vuoteen. Maalle valittiin presidentti sekä edustajat parlamenttiin.

Ulkomaat

Presidentiksi olivat vahvimmin ehdolla vuodesta 1986 maata johtanut Yoweri Museveni ja oppositiojohtaja Kizza Besigye. Heidän lisäkseen kisassa oli kolme muuta ehdokasta.

Besigyen oppositio syyttää Ugandan hallitusta muun muassa äänestäjien uhkailusta ja helposti liukenevan musteen käyttämisestä vaalipaikoilla.

Vaalit sujuivat kuitenkin ilman pelättyjä välikohtauksia. Museveni syytti aiemmin vastaehdokastaan ja tämän puoluettaan kansan kiihottamisesta väkivaltaan vaalien kynnyksellä.

Museveni on myös muistuttanut Besigyen mainetta tahranneista maanpetos- ja raiskaussyytöksistä. Vaikka Museveni ei saisi ensimmäisellä kierroksella yli puolta äänistä, voi syytösten avulla uusintakierroksen mahdollisesti peruuttaa.

Museveni ja Besigye kamppailivat presidentinvirasta myös edellisissä vaaleissa vuonna 2001. Tuoreiden mielipidemittausten mukaan Yoweri Museveni saisi vaaleissa 47 prosenttia äänistä ja Besigye 36 prosenttia.

Ugandassa on runsaat kymmenen miljoonaa äänioikeutettua. Äänestyspaikkoija oli 20 000.

Lähteet: AFP