1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiinasta löytyi uusi esi-isä nisäkkäille

Vanha teoria dinosaurusten aikaan eläneistä ensimmäisistä nisäkkäistä on saanut haastajan Sisä-Mongoliasta Kiinasta tehdystä löydöstä. Jurakauden aluskasvustossa piilottelevien pikkuotusten sijasta uusi löytö on nykypäivän vesinokkaeläimen kokoinen ja tapainen kalansyöjäeläin.

Ulkomaat

Noin 164 miljoonaa vuotta sitten elänyt Castorocauda Lutrasimilis oli varhaiseksi nisäkkääksi suuri, yli puolikiloinen. Sillä oli turkki, leveä suomuinen häntä, uimarin raajat ja terävät hampaat.

Latinalainen nimi yhdisteltiin majavan, saukon ja hylkeen nimistä, sillä otuksen ulkonäössä on näiden nisäkkäiden näköä, vaikka ne eivät olekaan sukua. Luurangon ja hampaiden lisäksi tutkijat löysivät kivettymästä sekä päällys- että aluskarvoja.

Castorocauda Lutrasimilis loiskutteli jurakauden joissa ja järvissä jo sata miljoonaa vuotta aiemmin kuin nisäkkäiden on luultu siirtyneen veteen. Pesänsä se lienee kaivanut rantapenkereisiin.

Tutkimusta rahoittivat Kiinan lisäksi jotkut amerikkalaisjärjestöt, muun muassa National Geographic Society. Tuloksista kertoo Science-tiedelehti perjantaina julkaistavassa numerossaan.

AP

Lue seuraavaksi