Eduskunta aloitti keskustelun hedelmöityshoitolaista

Eduskunta aloitti torstaina lähetekeskustelun jo vuosikausia kiistelyä aiheuttaneesta hedelmöityshoitolaista.

Kotimaa

Oikeusministeri Leena Luhtanen (sd.) puolusti hallituksen puolesta esitystä, jossa hoidot sallittaisiin myös naispareille ja yksinäisille naisille. Juuri tämä lainkohta herätti torstainakin kiivaasti arvostelua.

Luhtasen mukaan hallituksen lakiesitys on kuitenkin laadittu tasapuolisesti ja tarkoin punniten sekä ketään loukkaamatta.

Esimerkiksi kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen kuitenkin arvosteli esitystä hoitojen säätelyn osalta Euroopan liberaaleimpiin kuuluvaksi.

Kansanedustaja Kirsi Ojansuu (vihr.) puolestaan katsoi, ettei vanhemmuuden ovia saisi sulkea niiltä, joilla ei ole mahdollisuutta hankkia lapsia ilman lääketieteellistä apua.

Kansanedustaja Eero Akaan-Penttilä taas ihmetteli, miksi kohdunvuokraukset kieltämällä rajataan hoitojen ulkopuolelle naiset, joilta kohtu puuttuu sairauden tai synnynnäisen anatomisen vian vuoksi.

Luhtanen vastasi Akaan-Penttilälle, että syynä olivat erityisesti kohdunvuokraukseen liittyvät merkittävät juridiset ongelmat. Ministerin mukaan muista maista on olemassa useita esimerkkejä, joissa on käyty vaikeita oikeusprosesseja sijaisäidin kieltäydyttyä luovuttamasta lasta "tilaajille".

Kansanedustaja Lauri Kähkönen (sd.) totesi, että lapsella on oikeus syntyä perheeseen, jossa perheasetelma ei aiheuta ongelmia. Hänen mukaansa naisparien lapset voivat murrosiässä joutua koulukiusatuiksi.

Kansanedustaja Pertti Salovaara ei pitänyt Kähkösen vertausta sopivana, vaan muistutti, että koulukiusaamisessa syy on aina kiusaajan eikä koskaan kiusatun.

Hedelmöityshoitolaista on väännetty Suomessa kättä jo parikymmentä vuotta. Suomi on viimeinen Pohjoismaa, jossa lakia ei vielä ole saatu säädettyä. Viimeksi hallitus joutui vetämään kiistellyn lain pois eduskunnasta kolme vuotta sitten.

Lähteet: YLEn TV-uutiset, YLE24, STT