Taidemaalari Mauri Favén on kuollut

Taidemaalari, professori Mauri Favén on kuollut. 85-vuotias Favén kuoli torstaina Helsingissä Malmin sairaalassa.

kulttuuri

Favén syntyi Tampereella 26. elokuuta vuonna 1920 taiteilijasukuun. Hänen setänsä oli Suomen taiteen klassikoihin lukeutuva taidemaalari Antti Favén ja isoisän veli taidemaalari Aukusti Uotila.

Mauri Favén opiskeli 1940-luvulla Vapaassa taidekoulussa sekä Suomen taideakatemian koulussa. Hän debytoi Helsingissä vuonna 1947. Tästä alkoi pitkä ja menestyksekäs ura useine kymmenine kotimaan ja ulkomaiden yksityis- ja ryhmänäyttelyineen.

Favénin teoksia on useiden taidemuseoiden kokoelmissa, muun muassa Kiasmassa, Helsingin kaupungin taidemuseossa ja Amos Andersonin taidemuseossa.

Favén teki lukuisia julkisia töitä, muun muassa Konalan kirkkoon Pitäjänmäessä Helsingissä. Kolmiosainen alttariseinämaalaus (1973) on toteutettu värikenttämaalauksen keinoin: suuret pinnat synnyttävät rytmisen kokonaisuuden pystysuorine raitoineen. Vuosaaren kirkon alttariteos Jeesuksen elämä valmistui vuonna 1980. Viimeksi Favénin töitä on nähty laajasti hänen 80-vuotisjuhlanäyttelyssään Keravan taidemuseossa. Näyttelyssä oli esillä hänen 1960-luvun suuria informalistisia maalausnäkyjään ja pelkistettyjä maisemiaan. Myös hänen myöhäisimmät teoksensa olivat luonnonvaikutelmista ammentaneita värikkäitä abstrakteja maalauksia. - Abstraktinen maalaus avasi minulle uuden näkökulman luontoon, lähinnä panteistisen luonnontunteen, Favén kertoi juhlanäyttelynsä yhteydessä. Favén vaikutti Suomen taide-elämään myös pitkäaikaisena Taideteollisen korkeakoulun piirustuksen ja maalauksen yliopettajana. - Minulla on hyvin vankka usko traditioon ja klassiseen perinteeseen, toisaalta taas tarve päästä äärirajoille, niille rajoille, joille mahdollisesti päästä voi, hän sanoi. Professorin arvonimen Favén sai vuonna 1989 ja Pro Finlandian vuonna 1970. Valtion taiteilijaeläke hänelle myönnettiin vuonna 1986. STT

Lähteet: Katso video taiteilija Mauri Favénista vuodelta 1977