Kaltion päätoimittaja sai potkut Muhammed-sarjakuvan takia

Oululaisen kulttuurilehti Kaltion päätoimittaja Jussi Vilkuna on erotettu. Syynä on Kaltion Internet-sivuilla julkaistu sarjakuva profeetta Muhammedista.

kulttuuri

Sarjakuvataiteilija Ville Rannan piirtämässä sarjakuvassa naamarin taakse piiloutunut profeetta keskustelee sarjakuvapiirtäjän kanssa muun muassa sananvapaudesta.

Kaltion hallitus oli aiemmin pyytänyt Jussi Vilkunaa poistamaan viikko sitten perjantaina julkaistun sarjakuvan lehden Internet-sivulta. Päätoimittaja ei kuitenkaan suostunut pyyntöön. Kaltion Internet-sivut suljettiin perjantaina iltapäivällä.

Vilkunan mukaan Kaltio on monikulttuurinen pohjoinen lehti, joka on välillä horjunut mielipidelehden ja kulttuurilehden rajamailla. Lehden toimitus sijaitsee Oulussa ja sillä on päätoimittajan lisäksi kaksi toimittajaa ja taittaja, jotka ovat osin vapaaehtoisia.

Painetun Kaltion levikki on noin 2 000, ja se ilmestyy kuusi kertaa vuodessa. Lehteä tilataan eri puolille Suomea. Kaltion verkkolehdessä oli viime vuonna noin 500 000 kävijää, kertoo Vilkuna. Hallitus ei ollut yksimielinen erottamisesta Kaltion hallituksen perjantaina pidetyssä puhelinkokouksessa Heikki Tunkkari jätti eriävän mielipiteen irtisanomisesta. Aiemmin lehden hallituksen jäsen Kaarina Niskala ilmoitti eroavansa hallituksesta sarjakuvan julkaisun vuoksi. Kaltion hallituksen puheenjohtajan Harri Kynnöksen mukaan päätös vuodesta 1998 Kaltiota luotsanneen Vilkunan erottamisesta oli erittäin vaikea. - Meidän mielestämme tämä on yhteiskunnallisesti niin vakava asia, että näin kantaa ottavaa juttua ei olisi pitänyt laittaa julkisuuteen ollenkaan, hän sanoo. Jussi Vilkuna katsoo, että päätöksellään Kaltio-lehden hallitus osoittaa, ettei se ole oivaltanut kulttuurilehden tehtävää. - Kulttuurilehden tehtävä on herättää keskustelua tärkeistä asioista. Mahtavaa sanavapauden tulkintaa, hän kommentoi potkujaan. Sarjakuvan piirtänyt Ville Ranta pitää Kaltion hallituksen päätöstä Vilkunan lähtöpasseista ja sarjakuvan poistamisesta typeränä. - Päätös on sananvapauden vastainen, hän sanoo. Ranta ei halua kommentoida tarkemmin, mitä hän pyrki sanomaan sarjakuvallaan. Hänen mukaansa hänen kantansa tuli ilmi sarjakuvasta. Mainostajat poistuivat ensin

Tapiola, Sampo ja Pohjola vetivät torstaina mainoksensa pois lehden verkkosivuilta. Pohjolan päälakimies Olavi Nieminen pitää profeetan sarjakuvan julkaisemista edesvastuuttomana.

- Ei asia muutu miksikään, vaikka siinä väitetään, että hänellä on naamari päällä. Sananvapaus on niin arvokas asia, että sillä ei kannata pelleillä. Tuo on aivan väärä keino puolustaa sananvapautta, hän selittää.

Tapiolan Pohjois-Suomen aluejohtaja Marjatta Leiviskä puolestaan sanoo, ettei Tapiola halua olla mukana tällaisessa ilmoittelussa.

Sampo ei perustele, miksi se veti mainoksensa pois. Sammon viestintäpäällikön Hannu Vuolan mukaan Sammolla on silloin tällöin ilmoitus tietyissä medioissa ja silloin tällöin ei.

Lähteet: STT, Oulu Radio, YLE24