1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkija: Kaikkien ammattitaitoa ei tarvita

Suomessa on syntynyt kasvava ammattitaitoisten työntekijöiden ryhmä, joiden panosta ei tarvita, sanoo työelämää tutkinut poliittisen historian emeritusprofessori Jorma Kalela.

Kotimaan uutiset

- Totta kai osa joukosta on ns. sosiaalipummeja, mutta valtaosa on hyvinkin korkean ammattitaidon omaavia henkilöitä, joiden osaamiselle ei vain ole kysyntää, YLEn Radiouutisten haastattelema Kalela sanoo.

Toinen selvästi erottuva ryhmä on työssäkäyvät köyhät, joilla palkka on niin pieni tai työtä niin vähän ja harvakseltaan, että he eivät pärjää palkalla tai toimeentulo on niukkaakin niukempaa.

Kalela myös suomii EK:n vaatimuksia työelämän joustoista. Hän sanoo, että totta kai työsuhteet joustavat, kun ei ole kokoaikaista työtä, vaan vain määrä- tai osa-aikaisia työsuhteita.

Ansiotyötä tekevän on Kalelan mukaan myös nykyisin miellettävä itsensä yrittäjäksi: hän markkinoi itseään portfoliolla ja päivittää tietoyhteiskunnan vaatimat tiedot vapaa-ajallaan.

- Pitää koko elämä ajatella niin kuin projektina, jossa minä kehitän itsestäni sellaista tuotetta, joka myy, Kalela summaa.

Lähteet: YLEn Radiouutiset

Lue seuraavaksi