Hyppää sisältöön

Ruotsi palauttaa toteemipaalun intiaaneille Kanadaan

Ruotsi palauttaa Kanadaan intiaanien toteemipaalun vuodelta 1872. Tukholman etnografisessa museossa esillä ollut yhdeksänmetrinen toteemipaalu kertoo ajasta, jolloin eurooppalaisten tuoma isorokko riehui haislaintiaanien keskuudessa.

Intiaanikulttuurista innostunut ruotsalainen varakonsuli Olof Hansson osti Xanaksiyala-heimon toteemipaalun ja toi sen Ruotsiin vuonna 1929.

Seetripuisen toteemipaalun oli teettänyt heimopäällikkö G´psgoalux kiitollisuudenosoituksena hyvälle Tsoda-hengelle, koska heimo oli lopulta selvinnyt isorokosta.

Ruotsissa paalua pidettiin lyhyen esilläolon jälkeen varastossa 1970-luvulle asti, jolloin se kunnostettiin. Etnografisessa museossa paalu on ollut nähtävissä 26 vuotta.

Haislaintiaanit kuitenkin jäljittivät vanhan paalunsa ja saapuivat vaatimaan omaansa takaisin vuonna 1991.

Kotimatkalle 77 vuoden jälkeen Ruotsin hallitus suostui palauttamiseen vuonna 1994, mutta asetti palautukselle ehtoja. Toteemipaalulle piti muun muassa rakentaa suoja, jossa se säilyisi säiltä suojassa. Niinpä palautusta tukemaan kehitettiin laaja rahankeruu- ja julkisuushanke, joka näkyi sekä Kanadassa että Ruotsissa. Viimeiset esteet poistuivat viime marraskuussa, kun Ruotsin hallitus päätti osallistua paalun kuljetuskustannuksiin 200 000 kruunulla eli vajaalla 21 000 eurolla. Toteemipaalu lähtee matkalle Kitamaatin kylään kesällä. Nyt ovatkin käsillä viimeiset hetket ihailla paalua Tukholmassa. Maaliskuun puolivälissä Tukholmassa pidetään juhla haislainitiaanien kanssa ja muun muassa pystytetään alkuperäisen toteemipaalun näköiskappale museon edustalle. Toinen näköiskappale on jo pystyssä intiaaniterritoriossa Misk'usassa Länsi-Kanadassa. Toteemipaalun palautus Brittiläisessa Kolumbiassa sijaitsevaan intiaaniterritorioon on tärkeä osa haislaintiaanien kulttuurin kunnioitusta ja elvyttämistä. Svenska Dagbladet, SVT, toteemipaaluhankkeen kotisivut verkossa, YLE24