Oulun kulttuuriväki moittii sarjakuvajupakkaa

Oululaiset taide- ja tiedemaailman edustajat ovat julkaisseet avoimen kirjeen sanomalehti Kalevassa. Kirjeen 31 allekirjoittajaa kritisoivat kulttuurilehti Kaltion hallitusta, joka päätti viime perjantaina sulkea lehden Internet-sivut ja erottaa päätoimittaja Jussi Vilkunan.

kulttuuri

Kirjeessä arvostellaan myös Oulun kaupungin opetusvirastoa, joka on perunut sarjakuvataiteilija Ville Rannalta tilaamansa kuvituksen Snellman-aiheiseen kirjaan.

Kirjeen allekirjoittajat epäilevät, onko Oulu sensuuritoimien jälkeen enää uskottava kulttuuripääkaupunkiehdokas.

Jupakka sai alkunsa, kun Kaltio julkaisi Internet-sivuillaan Ville Rannan piirtämän sarjakuvan Muhammed, pelko ja sananvapaus. Siinä on naamariin pukeutunut profeetta, joka keskustelee sarjakuvapiirtäjän kanssa muun muassa sananvapaudesta. Kaltion hallitus kehotti päätoimittaja Vilkunaa poistamaan sarjakuvan, mutta tämä ei suostunut pyyntöön. Kaltion Internet-sivut suljettiin perjantaina iltapäivällä, ja Vilkuna sai potkut samana päivänä. Tätä ennen olivat Tapiola, Sampo ja Pohjola vetäneet mainoksensa pois lehden verkkosivuilta. Vilkuna katsoo Kaltio-lehden hallitus osoittaneen, ettei se ole oivaltanut kulttuurilehden tehtävää. - Kulttuurilehden tehtävä on herättää keskustelua tärkeistä asioista. Mahtavaa sanavapauden tulkintaa, Vilkuna kommentoi potkujaan. Sarjakuvan piirtänyt Ville Ranta taas pitää Kaltion hallituksen päätöstä Vilkunan lähtöpasseista ja sarjakuvan poistamisesta typeränä. - Päätös on sananvapauden vastainen, arvioi Ranta.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset, YLE24