Siimes eroaa puolueensa johdosta

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes jättää tehtävänsä.

Kotimaa

Siimes ilmoitti päätöksestään puolueen työvaliokunnan kokouksessa päivällä. Hän ei myöskään aio asettua ehdolle vuoden kuluttua pidettävissä eduskuntavaaleissa.

Vasemmistoliiton puoluehallitus kokoontuu torstaina päättämään ylimääräisen puoluekokouksen kutsumisesta koolle.

Siimes valittiin vasemmistoliiton puheenjohtajaksi vuoden 1998 puoluekokouksessa. Seuraava puoluekokous oli määrä pitää kesällä 2007, muutama kuukausi eduskuntavaalien jälkeen.

Kansanedustajana seuraaviin vaaleihin saakka Siimes sanoo saaneensa tarpeekseen puolueensa entisistä taistolaisista. Hän totesi tiedotustilaisuudessa iltapäivällä, ettei halua olla omalla toiminnallaan edistämässä entisten taistolaisten valintaa eduskuntaan. Hän aikoo jatkaa kansanedustajana seuraaviin vaaleihin, muttei vielä tiedä, mihin sen jälkeen ryhtyy. Siimes jättää puoluejohdon jo torstaina, jolloin hän perustelee lähtöään puoluehallitukselle. Seppänen: Siimeksen itseaiheuttama kriisi Vasemmistoliiton europarlamentaarikon Esko Seppäsen mukaan kyseessä oli Siimeksen itseaiheuttama kriisi, josta "hän ei olisi selvinnyt ulos muuten kuin tekemällä itse omat johtopäätöksensä". - Puolueen johtaminen uskottavasti seuraaviin vaaleihin olisi ollut Siimekselle mahdottomuus, Seppänen kommentoi. - Siimes on tehnyt lähtöä jo pidemmän aikaa. Kysymys ei ole puolueen kriisistä, vaan puolueen puheenjohtajan kriisistä. Hänellä on syvä henkilökohtainen poliittinen kriisi, pohti puolestaan kansanedustaja Jaakko Laakso STT:lle. - Olen surullinen, järkyttynyt, pettynyt. Ilmeisesti hänen mittansa jostain syystä täyttyi, mutta minun on hirveän vaikea ymmärtää tätä. Tilanne puolueessa ei ole niin huolestuttava, toinen vasemmistoliittolainen kansanedustaja Outi Ojala sanoo. Korhonen: Ero vakava asia puolueelle Jo aamun Hufvudstadsbladetissa Siimes kertoi mahdollisesti luopuvansa puheenjohtajan tehtävästään. - Jos en pysty tekemään vaalikampanjaa, jonka kokisin uskottavaksi, minun täytyy jättää paikkani. Siimes oli asettanut vasemmistoliiton vaaliohjelmalle tavoitteeksi pyrkiä hallitusyhteistyöhön, tukea Euroopan integraation syventämistä ja viestittää sovittelunhalua. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Martti Korhonen sanoi erouumoiluista Aamu-TV:n haastattelussa keskiviikkoaamuna, että Siimeksen ero on vakava asia puolueelle. Hän ei kuitenkaan pitänyt puolueen sisäisiä kiistoja sellaisina, että puheenjohtajan pitäisi jättää paikkansa. YLE24, STT