Kansallisoopperan päänäyttämö isoon remonttiin

Kansallisoopperan päänäyttämön teatteritekniikka korjataan perusteellisesti. Tarkoitus on lisätä näyttämön turvallisuutta ja laitteistojen käyttövarmuutta. Remontti sulkee päänäyttämön puoleksi vuodeksi huhtikuussa 2007.

kulttuuri

Vuonna 1993 valmistuneen talon näyttämötekniikka on erittäin epävarmaa, perustelee projektipäällikkö Matti Uotinen. - Tekniikka on kehittynyt aika lailla. Lisäksi osa laitteiden valmistajista on lopettanut toimintansa. - Pahoja vahinkoja ei ole sattunut, mutta aina on kylmä rinki takapuolen alla, kun näyttämönostimilla esimerkiksi siirretään lavasteita varastoon. Tekniikka on pettänyt näytöksissäkin. Esimerkiksi Tshaikovskin Patarouvassa ei eräs verho noussutkaan ylös, ja näytös piti keskeyttää vartiksi. Ensi vuonna uusiksi menevät muun muassa näyttämötornin sähkötekniikka ja lattiakoneistot sekä näyttämön valaisinjärjestelmä ja äänentoistolaitteet. Samalla korjataan virheitä, joita talon rakentamisen aikaan on tehty. - Aikaisemminhan Suomessa ei ollut nykyaikaista oopperataloa, Uotinen huomauttaa. - Virheitä sattui väistämättä. Esimerkiksi näyttämötorni on liian kapea. Tarkoitus on myös laajentaa orkesterisyvennystä ja parantaa sen akustiikkaa. Ulkomainen yhteistyö helpottuu - Peruskorjauksen jälkeen ohjaustekniikka täytyy uusia 10 - 15 vuoden välein, Uotinen arvioi. Hänen mukaansa tämänkertaisen kaltaista suurta remonttia ei tarvitse tehdä, vaan vastedes selvitään vähemmin muutoksin. Remontin jälkeen Kansallisoopperalla on nykyistä paremmat mahdollisuudet tehdä yhteistyötä ulkomaisten oopperatalojen kanssa, sanoo projektipäällikkö Uotinen. - Monissa Euroopan oopperataloissa on jo käytössä nykyaikainen näyttämötekniikka. Remontin jälkeen voimme lisätä yhteistyötä, koska vaikkapa lavastusratkaisut voi sovittaa usean oopperatalon olosuhteisiin. Melko vähäinen vaikutus esityksiin Remontti sulkee päänäyttämön puoleksi vuodeksi huhtikuussa 2007. Esitystoiminta jatkuu huhti- ja toukokuussa sekä elo- ja syyskuussa, mutta suuria tuotantoja ei voida esittää. Esitykset järjestetään Alminsalissa talon pienellä näyttämöllä sekä vierailunäyttämöillä, joita parhaillaan etsitään. - Remontti tehdään osittain kesällä, jotta vaikutukset esityksiin jäisivät mahdollisimman pieniksi. Suuria heilahduksia esimerkiksi yleisömäärissä ooppera ei kestä, sillä noin neljäsosa tuloista on lipputuloja, muistuttaa Uotinen. - Henkilökuntaa ei ole tarkoitus esimerkiksi lomauttaa remontin takia. Urakkavastuu Tampereelle

Remontin kokonaiskustannukset ovat noin 13,6 miljoonaa euroa. Rahoituksesta vastaa oopperataloa hallinnoiva Senaatti-kiinteistöt.

Peruskorjauksen pääurakoitsijaksi on valittu tamperelainen Insta Automation. Urakointisopimus allekirjoitettiin Kansallisoopperassa keskiviikkona.

Insta Automation on aiemmin tehnyt muun muassa Tampereen Työväen Teatterin, Finlandia-talon ja Tampere-talon teknisiä peruskorjauksia.

Lähteet: YLE24