1. yle.fi
  2. Uutiset

Alkoholihaittoja kuriin uusin keinoin

Hallitus aikoo vähentää alkoholihaittoja laajalla toimenpidepaketilla. Torstaina esitelty paketti sisältää useita erityyppisiä haittoja vähentäviä keinoja, jotka on määrä ottaa käyttöön samanaikaisesti. Tärkeimmät muutokset koskevat alkoholin mainontaa ja myyntiä.

Kotimaan uutiset

Lapsiin ja nuoriin suuntautuvaa alkoholimainontaa aiotaan rajoittaa televisiossa ja elokuvateattereissa. Televisiossa alkoholimainonta olisi sallitua vasta klo 21 jälkeen. Elokuvateattereissa alkoholimainonta kiellettäisiin alaikäisille sallituissa näytännöissä.

Myös urheilu- ja liikuntajärjestöjen tilaisuuksissa alkoholin mainonta halutaan lopettaa kolmen vuoden siirtymäajan kuluessa.

Niin ikään alkoholipakkauksiin on tulossa muutoksia. Mm. Ranskan mallin mukaan pakkauksiin ja pulloihin lisätään varoitusmerkintä alkoholin aiheuttamista sikiövaurioista.

Oluen paljousalennukset poistuvat

Etenkin oluen myynnissä käytetyt ns. paljousalennukset poistetaan. Tällöin esimerkiksi yhden olutpullon hinta ei saa riippua siitä, ostaako kuluttaja kerralla yhden pullon tai 12 pullon suurpakkauksen.

Alkoholijuomien myyntiä ei myöskään saisi edistää hintaa hyväksi käyttäen myymälän tai anniskelupaikan ulkopuolella.

Alkoholin myyntiä kioskeissa ja kaupoissa esitetään muutettavaksi niin, että myynti saisi jatkossa alkaa aamuisin vasta klo 9 nykyisen klo 7:n sijaan.

Muutos yhtenäistää käytäntöjä: myös Alkot avataan klo 9 ja ravintoloissa anniskelu alkaa klo 9. Näin halutaan viestittää, että keskiolutkin on alkoholijuoma.

Alkoholijuomien verotukseen hallitus ei kajoa tässä vaiheessa.

Tie- ja vesiliikenteen promillerajoja sekä alkolukon käyttöä koskevat kysymykset hallitus siirsi Liikenneturvallisuusohjelman valmisteltavaksi.

Lähteet: YLE24

Lue seuraavaksi