Satumainen Taikahuilu toivoo lapsiyleisöä

Yksi maailman suosituimmista oopperoista, W. A. Mozartin Taikahuilu, saa perjantaina uuden ensi-iltansa Suomen Kansallisoopperassa. Uusi Taikahuilu tavoittelee muinaissuomalaista metsätunnelmaa.

Taikahuilu ei oikeastaan ole ooppera, vaan laulunäytelmä. Toisin kuin Kansallisoopperassa yleensä, teos esitetään suomeksi. Näin pyritään tavoittamaan myös lapsikatsojat, sanoo oopperan pääjohtaja Erkki Korhonen. Ohjaaja Jussi Tapolan mielestä suomeksi esittämistä puoltaa sekin, että esityksestä tulee välitöntä vuorovaikutusta yleisön kanssa. Jotta kieli olisi luontevaa nykykieltä, teos suomennettiin uudelleen. Uudesta käännöksestä vastaavat ohjaaja Tapola sekä päädramaturgi Juhani Koivisto. Iloista lurittelua, taisteluja ja kilvoittelua

Taikahuilu alkaa Tamino-prinssin taistelulla lohikäärmettä vastaan. Hirviöstä selvittyään Tamino kohtaa Yön kuningattaren, joka pyytää häntä pelastamaan tyttärensä, Sarastron sieppaaman prinsessa Paminan.

Tamino lähtee matkaan Papageno-linnustajan kanssa, lumottu huilu turvanaan. Paminan isän Sarastron luona he huomaavatkin Sarastron jaloksi ja joutuvat kovaan luonteenkoetukseen. Ihanteellinen Tamino selviää koetuksesta ja saa ihanan Paminan omakseen.

Myös iloiselle Papagenolle löytyy puoliso, ja katalan Yön kuningattaren joukot kukistetaan.

Taikahuilun juoni ei ole edes oopperakirjallisuuden loogisimpia, mutta satumaisen ja polveilevan kuorensa alla teos käsittelee vakavia asioita.

  • Taikahuilu on mielenkiintoinen kokonaisuus. Tarinassa korostuu ihmisen kilvoitus ja totuuden löytäminen, sanoo ohjaaja Tapola.

Aamutoimista suoraan orkesterin johtoon Tenorilupaus Petrus Schroderus tekee Taikahuilun ensi-illan Taminona ensimmäisen pääroolinsa. Muita laulajia ovat muun muassa Ville Rusanen, Merja Wirkkala ja Ilkka Vihavainen.

Taikahuilun on lavastanut ja puvustanut Anna Kontek. Ensi-illan johtaa kapellimestari Leif Segerstam, sillä tehtävään alun perin aiottu Kari Tikka on sairauslomalla. Segerstam joutui mukaan pikavauhtia. - Olin aamutakissa, kun soi puhelin aamulla. Sanoin, että jos pistän kalsarit päälle ja hyppään taksiin, niin olen oopperalla 15 minuutin päästä. Niin olinkin, ja kysyin, että missä on partituuri. Totuus on, että en ollut ikinä eläessäni johtanut Taikahuilua.