Turun tuomiokirkon lyönnit äänitetään uudelleen

Yle äänittää Turun tuomiokirkon kello kahdentoista lyönnit uudestaan. Kello kahdentoista lyöntejä on kuultu Suomen radiossa jo yli 60 vuotta. Tällä hetkellä on käytössä äänite vuodelta 1965. Nykyisin kellonlyönnit kuitenkin kuulostavat hieman erilaisilta, joten ne äänitetään uudelleen.

Äänitys tapahtuu ensi keskiviikon ja torstain välisenä yönä, puolenyön tienoilla. Siksi kellot soivat tuolloin tavallista useammin, ja autoliikenne katkaistaan tuomiokirkon lähiympäristössä noin tunniksi.

Turun tuomiokirkon kellojen kaksitoista lyöntiä ovat radioperinne, jonka juuret ulottuvat jatkosodan vaiheisiin. Silloin kellojen avulla haluttiin lievittää suomalaisten ahdistusta. Kello kahdentoista lyöntien päivittäinen radiointi aloitettiin kesällä 1944, jolloin Karjalan kannaksen puolustus murtui ja Viipuri menetettiin.

Samoihin aikoihin joukko julkisuuden henkilöitä oli ehdottanut radiossa lähetettävää rukousta isänmaan puolesta. Sunnuntaina 16. heinäkuuta 1944 presidentin rouva Gerda Ryti puhui radiossa Suomen kansalle seuraavasti:

”Halki vuosisatojen on tämä Jumala ilmoittanut itsensä meille voimallisena auttajana. Kansamme historia on tämän ihmeen elävää todistusta. Siitä muistutetaan meitä joka päivä, kun radiostamme kuulemme kello kahdentoista lyönnit Turun tuomiokirkosta, kansallispyhäköstämme, joka on kuin tunnuskuva Jumalan halki vuosisatojen ulottuvasta johdatuksesta ja armosta. Siksi ovat juuri nämä kello kahdentoista lyönnin hetket sopivat rukoukselle synnyinmaan edestä.”