Hyppää sisältöön

Ylestä löytyi Olavi Paavolaisen aiemmin tuntematon käsikirjoitus

Yleisradion kellarista on löytynyt Olavi Paavolaisen aikaisemmin tuntematon käsikirjoitusluonnos. Eros ja Prometeus – Uutta seksuaalimoraalia ja psykologiaa -käsikirjoitus on vuodelta 1936.

- Käsikirjoitus löytyi Radioteatterin arkistosta sattumalta, kertoo Radioteatterin päällikkö Pekka Kyrö.

Luonnoksessa on noin 20-lukuisen kirjan sisällysluettelo, parikymmentä sivua pitkä selostus kunkin luvun sisällöstä ja 70 sivua ykkösvälillä puhtaaksi kirjoitettuja sivuja. Ne sisältävät lainauksia, katkelmia ja kommentteja. Mukana on myös pääosin ulkomaisia lehtileikkeitä Ruotsista ja Saksasta.

Tekeillä oli vapaamielinen kirja seksuaalimoraalista Paavolainen suunnitteli kirjaa, joka käsittelisi seksuaalimoraalia. Käsikirjoituksesta ilmenee, että hän tunsi aikansa muita vastaavia teoksia. - Käsikirjoituksessa puhutaan monessa kohtaa D. H. Lawrencesta, jonka romaani Lady Chatterleyn rakastaja oli ilmestynyt 1920-luvun lopulla. Paavolainen tunsi sen, vaikka suomeksi se käännettiin vasta paljon myöhemmin. Lisäksi mainitaan Th. H. van de Velden seksuaaliopas Täydellinen avioliitto. Luonnoksessaan Paavolainen nostaa esiin aikansa tabuaiheita kuten avioeron, abortin ja avioliiton ulkopuoliset suhteet. Samalla hän tulee kritisoineeksi luterilaisen kirkon näkemyksiä. Kirjailija oli aikaansa edellä Kellastuneen käsikirjoitusnipun päällä lukee, että kirjoittaminen on alkanut 30. kesäkuuta 1936 kello 19.45. Eros ja Prometeus -kirja ei kuitenkaan koskaan valmistunut. Yksi syy tähän saattaa olla Saksan-matka, jonka Paavolainen teki elokuussa 1936.

- Paavolainen lähti elokuussa Saksaan Kolmannen valtakunnan vieraaksi, muistuttaa Radioteatterin päällikkö Kyrö. - Tältä matkalta syntyi teos Kolmannen valtakunnan vieraana. Oletan, että kokemukset Saksassa ajoivat Eros ja Prometeus -suunnitelman yli. Seksuaalimoraalin pohtijana Olavi Paavolainen oli aikaansa edellä. - Luonnoksessa hän ajaa hyvin ohjelmallisesti asioita, jotka nousivat yleisesti esiin vasta 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa, kun perustettiin Seksuaalipoliittinen yhdistys. Paavolainen olisi voinut perustaa samanlaisen yhdistyksen jo vuonna 1936, Kyrö arvioi. Löytö on harvinainen ja merkittävä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Kirjallisuusarkiston johtaja Anna Makkonen pitää käsikirjoitusluonnoksen löytymistä merkittävänä, vaikka ennenkin on tiedetty, että seksuaalimoraali kiinnosti Paavolaista. Nyt löytyneen käsikirjoituksen kiinnostavuutta lisää etenkin se, että Paavolaista koskevaa materiaalia on tuhoutunut sodassa ja tulipalossa. - Paavolainen ehti olla monessa mukana, ja hänellä oli laaja kirjeenvaihto, Makkonen kertoo. - Ilman sotaa häneltä olisi tietysti säilynyt enemmän. Tässä valossa nyt löytynyt luonnos on merkittävä.

- Odotan jännityksellä, että pääsen katsomaan käsikirjoitusta, sanoo Makkonen.