Lena Olinin ja Lasse Hallströmin yhteistyö jatkuu Casanovassa

Perjantaina saa ensi-iltansa Lasse Hallströmin ohjaama elokuva Casanova. Hallströmin vaimolla Lena Olinilla on elokuvassa sivurooli.

TV-uutisten toimittaja Jonni Aromaa tapasi Yhdysvalloissa asuvan ruotsalaispariskunnan Tukholmassa.

Lena Olin näyttelee nyt jo toistamiseen miehensä Lasse Hallströmin ohjauksessa. Ensimmäisen kerran aviopari teki yhteistyötä elokuvassa Pieni suklaapuoti. - Lassen kanssa on melkoisesti vapautta, mutta myös suunta, johon kulkea. Se on paras yhdistelmä näyttelijälle, Olin kiittää. Hallström näkee yhteistyössä myös huvittavia piirteitä. - Se eroaa hieman arkielämästämme; Työssä minulla on valta ja konrolli, Hallström kertoo. Bergmanin suojista maailmalle

Lena Olin on näyttelijänä Ingmar Bergmanin kasvatti. Bergman nosti hänet 1970-luvulla ruotsalaiseen tv-sarjaan ja sieltä päärooleihin Dramatenin, Ruotsin kansallisteatterin näyttämölle.

- Sain turvallisen lähdön uralleni. Bergman hyväksyi minut ja se teki helpoksi nuorelle naiselle alkaa tehdä teatteria, Olin kertoo.

Myös Lena Olinin isä, Stig Olin, on yksi Bergmanin luottonäyttelijöistä.

Rohkea rooli Philip Kaufmanin eroottisesti latautuneessa elokuvassa Olemisen sietämätön keveys käynnisti Olinin kansainvälisen uran lähes 20 vuotta sitten.

- Elokuva putosi syliini, koska elokuvan tuottaja näki minut teatterin lavalla. Ilman sitä näyttelisin edelleen Dramatenissa, Olin kertaa kansainvälisen uransa alkutaipaleita.

Nyt ensi-iltansa saavassa Hallströmin Casanovassa Olin näyttelee yhtä elokuvan äideistä. Casanova on koko perheen viihdettä tehtailevan Disneyn tilaustyö, jolla on hyvin vähän tekemistä oikeasti eläneen Casanovan kanssa. - Melkein kaikki, mitä kerromme Casanovasta, on valetta. Tämä on romanttinen hupailu, Hallström kertoo. Pariskunnan yhteistyölle on luvassa myös jatkoa. Hallström valmistelee elokuvaa Saban kuningattaren tyttärestä. Olinille on varattu siinä päärooli. Koti Yhdysvalloissa, sydän Ruotsissa

Hallström ja Olin ovat olleet naimissa reilut kymmenen vuotta. Ohjaaja uskoo, että hänen läpimurtoelokuvansa Elämäni koirana edesauttoi asiaa: - Jos en olisi tehnyt sitä, minulla ei olisi yhteyksiä Amerikkaan, enkä olisi myöskään tavannut Lenaa.

Lena Olin ja Lasse Hallström ovat suunnittelleet useaan otteeseen muuttamista takaisin Ruotsiin. Pariskunta asuu Bedfordissa, New Yorkissa. Kesäisin perhe muuttaa Österleniin, Skånen rannikolle.

Ruotsi merkitsee Olinille elämänkokoisia asioita: - Juuria, rauhaa, rentoutta, todellisuutta, luontoa, täysjyväleipää, juustoa ja kunnon maitoa. Sellaista tavallista juustoa niin kuin suomalaisten emmental.