Helsingin musiikkitalon rahoitus ja suunnittelu pahasti kesken

Kun musiikkitalo päätettiin rakentaa, sen luvattiin olevan auki ympäri vuoden. Talon pääkäyttäjien toiminta ei kuitenkaan riitä, vaan konserttisali uhkaa jäädä tyhjilleen yli satana päivänä vuodessa. Talon toimintaan tarvitaan siis lisää sisältöä ja lisää rahaa.

kulttuuri

Kiistelty musiikkitalo nousee Helsingin keskustaan, eduskuntataloa vastapäätä. Uuden rakennuksen tulevia pääkäyttäjiä ovat Radion sinfoniaorkesteri, Helsingin kaupunginorkesteri ja Sibelius-Akatemia, mutta niiden toiminta ei riitä konserttisalin ohjelmistoksi.

Sibelius-Akatemian rehtorin Gustav Djupsjöbackan mukaan käyttäjillä ei ole budjeteissaan varoja talon pyörittämiskustannuksiin. Rahaa on vain omaan toimintaan, sanoo Djupsjöbacka.

Suunnittelussakin toivomisen varaa Musiikkitalosta toivotaan maamme musiikkielämän kansainvälistä näyteikkunaa. Paitsi rahoitus, myös toiminnan suunnittelu on kuitenkin pahasti kesken. Musiikkitalon tulevaa johtajaa aletaan hakea vasta nyt. Lontoossa sijaitsevan Suomen kulttuuri-instituutin johtaja Seppo Kimanen arvostelee hanketta ankarasti. - Projektiin olisi pitänyt alusta pitäen kiinnittää taiteellinen johtaja. Hän olisi katsonut, minkälaiset ovat talon käyttäjien tarpeet. Päätoiminen johtaja olisi päässyt paljon pitemmälle kuin silloin tällöin kokoontuvat demokraattiset elimet, Kimanen suomii. Hänen mielestään taloon on suunnitteilla liian pieni konserttisali. Sinne on tulossa 1 650 paikkaa, vähemmän kuin Finlandia-talossa. - Kun rakennetaan sali, niin ylimääräiset neliöt tai kuutiot eivät hirveän paljon maksa, Kimanen arvioi. - Liian pienestä salista maksetaan lippujen hinnoissa satoja vuosia eteenpäin. Sellainen ei ole parasta mahdollista suunnittelua.

Musiikkitalon tulevalla johtajalla on siis edessään vaativa tehtävä. Johtajaspekulaatioissa ovat esiintyneet Seppo Kimasen lisäksi muun muassa Tuomas Kinberg, Risto Nieminen ja Helena Hiilivirta. Haku alkaa tässä kuussa. Monien mielestä aivan liian myöhään.

Myös Helsingin kulttuurijohtaja Pekka Timonen arvelee, että talon yhteinen kehittäminen täytyy saada pian liikkelle.

Makasiinit puretaan toukokuussa, rakentamaan päästään ensi vuoden puolella. Musiikkitalon on määrä valmistua vuonna 2009.

Lähteet: TV:n kulttuuriuutiset