Elokuvaohjaaja Ywe Jalander on poissa

Elokuvaohjaaja, kriitikko Ywe Jalander on kuollut. Jalander toimi muun muassa Elokuva-arkiston ensimmäisenä toiminnanjohtajana ja Taideteollisen korkeakoulun elokuva-osaston professorina. Hän ohjasi dokumentteja ja teki elokuvakritiikkejä elämänsä loppuun asti.

kulttuuri

Jalander kuoli tiistaiaamuna Helsingissä Meilahden sairaalassa pitkäaikaisen sairauden jälkeen. Hän oli kuollessaan 72-vuotias.

Ywe Jalander opiskeli elokuvaa Moskovan elokuvainstituutissa Mihael Rommin oppilaana. Hän valmistui Suomessa diplomiekonomiksi, mutta rakkaasta harrastuksesta tuli ammatti.

Uransa aikana Jalander teki Yleisradiolle ajankohtaisohjelmia ja reportaaseja vuodesta 1966 lähtien aina 2000-luvulle saakka. Varhaisuran aiheet käsittelivät yhteiskunnallisia ja kulutuskriittisiä aiheita mutta muuttuivat 1980-luvulla kotimaisia tekijöitä esitteleviksi kulttuuridokumenteiksi.

Jalander toimi myös professorina Taideteollisessa korkeakoulussa ja elokuvakriitikkona muun muassa Suomen Kuvalehdessä.

Viime vuonna Jalander sai päätökseen trilogiansa uuden arkkitehtuurin suurista suomalaisista dokumentillaan Irti laatikoista, joka kertoo Raili ja Reima Pietilän muotoiluajattelusta. Trilogian edelliset osat olivat Lars Sonckista (1982) ja Alvar Aallosta (1987). Haapa ja bambu (1997) on henkilökuva Marimekon tekstiilisuunnittelija Fujiwo Ishimotosta.

Lähteet: STT