1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

J. V. Snellman -palkinto Päivi Setälälle

Helsingin yliopisto on myöntänyt tämänvuotisen J. V. Snellman -palkintonsa professori Päivi Setälälle. 5 000 euron tunnustus heltisi ansiokkaasta toiminnasta tieteellisen tiedon välittäjänä.

Palkintoperustelujen mukaan Setälä on huomattava vaikuttaja suomalaisen kulttuurielämän eri alueilla ja lisäksi hänen vaikutuksensa Helsingin yliopistossa on monisäikeinen ja mittava.

Setälä on muun muassa toiminut Tiede 2000 -lehden toimitusneuvoston puheenjohtajana, Tieteen tiedotus ry:n hallituksessa sekä Tiedekeskussäätiö Heurekan hallituksessa ja valtuuskunnassa. Hän on kirjoittanut tai toimittanut muun muassa teokset Antiikin nainen (1993), Keskiajan nainen (1996), Näköaloja Villa Lantesta (1998), Pohjoisen renessanssin nainen (2002) sekä Pyhä Birgitta – Euroopan suojeluspyhimys (2003). Kuten teosnimistäkin huomaa, filosofian tohtori Setälä kuuluu naistutkimuksen puolestapuhujiin. Vuonna 1991 hänet nimitettiinkin naishistorian ylimääräiseksi professoriksi samana vuonna perustettuun Kristiina-instituuttiin. Hän on myös ollut Suomen Rooman-instituutin johtaja. Vuonna 1943 syntynyt Setälä on aiemmin saanut muun muassa valtion tiedonjulkistamispalkinnon, kirkon kulttuuripalkinnon ja Suomen tietokirjailijoiden myöntämän Varelius-palkinnon. J. V. Snellman -palkinnon Setälä sai Helsingin yliopiston perustamisen vuosipäiväjuhlassa maanantaina. 366-vuotias opinahjo jako merkkipäivänsä kunniaksi yhteensä miljoona euroa palkintoina ja apurahoina. Tilaisuudessa jaettiin muun muassa Eino Kaila -palkinto ansiokkaasta toiminnasta yliopisto-opettajana. 5 000 euron palkinnon sai MMT, vt. yliopistonlehtori Risto Willamo maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta.