Suomen muotoilu pyrkii kansainvälisille markkinoille

Suomalaista muotoilua aiotaan markkinoida näkyvästi ulkomaille. Design Forum Finlandin tänä vuonna käynnistämä hanke pyrkii kehittämään uusia tapoja esitellä ja markkinoida kotimaista uutta tarjontaa.

kulttuuri

Suomella on hyvä maine designmaana, mutta käsitys perustuu yhä 1950- ja 1960-lukujen muotoiluun, toteaa hankkeen vetäjä Anna Varakas.

Perinteisesti Suomen maine muotoilumaana on perustunut kaluste- ja esinemuotoiluun, mutta nykyään osaajia on myös esimerkiksi pelimaailmassa, multimedian alalla ja graafisessa suunnittelussa.

Design Forum Finland visioikin, että kun vuonna 2010 mainitaan nimi Suomi, sana tuo mieleen muotoilun.

Suomalaista designiä on tarkoitus tehdä tunnetuksi muun muassa järjestämällä näyttäviä yhteisesiintymisiä. Tavoitteena on herättää kansainvälisen median, liike-elämän ja muotoilualan vaikuttajien huomio.

Toiveissa saada valtio mukaan hankkeeseen Design Forum Finland toivoo hankkeelleen valtiovallan tukea. - Muotoilu pitäisi nimetä yhdeksi Suomen kulttuuriviennin painoaleuista, sanoo Varakas. - Historiallisestikin katsoen muotoilulla on ollut merkittävä rooli suomalaisen identiteetin luomisessa ja kansakunnan tunnetuksi tekemisessä. Haluamme, että tämä rooli on nykyään ja tulevaisuudessa yhä näkyvämpi. Design Forum Finlandin kansainvälistymishankkeen toivotaan nostavan Alvar Aallon kaltaisten vanhojen muotoiluikonien rinnalle uusia nimiä ja yrityksiä. Muotoilijoiden osattava markkinoida itsekin - Kansainvälisen läpimurron tekeminen vaatii tietenkin halua ja panostusta myös itse muotoilijoilta, Varakas muistuttaa. Samaa mieltä on myös Vuoden nuoreksi muotoilijaksi 2006 äskettäin nimetty Mikko Paakkanen. Hänen mukaansa muotoilijalta vaaditaan nykyään muitakin kykyjä kuin muotoilutaitoa. - Muotoilijaa voisi melkeinpä verrata huippu-urheilijaan. Hänellä täytyy olla paitsi lahjakkuutta myös puhekykyä, kielitaitoa ja esiintymiskykyä, Paakkanen kuvailee. - Sellaiset muotoilijat, jotka haluavat vain paiskia hommia tuomatta omia kasvojaan esille, saattavat kärsiä tilanteesta.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset