Hyppää sisältöön

Egyptin entinen presidentti Anwar Sadat sai oman museon

Kairossa on avautunut Egyptin entiselle presidentille Anwar Sadatille omistettu museo. Sadat oli ensimmäinen arabijohtajana, joka solmi rauhansopimuksen Israelin kanssa. Teko toi hänelle Nobelin rauhanpalkinnon, mutta myös suututti osan egyptiläisistä. Radikaalit islamistit tappoivat Sadatin vuonna 1981.

Kairossa sijaitseva uusi Sadat-museo vaalii presidentin muistoa. Sadat kuului Vapaisiin Upseereihin yhdessä edeltäjänsä Gamal Abdel Nasserin kanssa. He kaappasivat vallan verettömästi vuonna 1952 ja albanialaissyntyinen kuningas Faruk joutui lähtemään maanpakoon.

Anwar Sadat toimi karismaattisen Nasserin varapresidenttinä ja astui valtaan tämän kuoltua 1970.

Egyptissä Sadatin suurimpana ansiona pidetään vuoden 1973 Yom Kippur -sotaa. Silloin Egypti teki yllätyshyökkäyksen Israelin valloittamalle Siinain niemimaalle ja ylitti Suezin kanavan. Museosta noin neljäsosa on varattu Suezin ylityksen pienoismalleille, ja opas Rehab el-Sayyedin mukaan se kiinnostaa kävijöitä eniten. Mutta sota ei vielä tuonut Egyptille Siinaita takaisin. Sen teki Sadatin radikaali askel viisi vuotta myöhemmin: Egypti solmi rauhansopimuksen perivihollisensa Israelin kanssa. Museossa onkin esillä useita kuvia Camp Davidin rauhanneuvotteluista. Esillä myös yksityiselämä Museo näyttää presidentistä myös yksityisen puolen. Opas kertoo ryhmälle egyptiläisiä, että Sadat oli naimissa kahdesti. Seinille ripustetut valkokuvat todistavat idyllisestä perhe-elämästä toisen vaimon Jehanin ja lasten kanssa sekä uran alkuvaiheista sotilasakatemiassa. Esillä on muun muassa Jehanin Anwarille lahjoittamia tavaroita. Vitriineissä on solmioita, rukousnauha, ja ruskea perinteinen kyläläisen päällystakki. Sadatin tavaramerkki oli piippu, joita esillä on kolme kappaletta. Samassa vitriinissä on myös piipputupakkaa ja kuuluisa puinen kävelykeppi. Kävijälle selviää myös, että Sadat käytti Aramis-partavettä ja kampasi hiuksensa vaseliinihiusvedellä. Sadatin perinnöstä ollaan monta mieltä

Anwar Sadatin aikana Egypti kääntyi pois Neuvostoliiton valtapiiristä kohti länttä, ja talous vapautettiin. Sadat aloitti monipuoluejärjestelmän, mutta myös vangitsi arvostelijoitaan.

Egyptin suurimman oppositioryhmän Muslimiveljeskunnan puhemiehen Muhammed Habibin mukaan Sadatin aika oli paljon parempi kuin Nasserin tai nykyisen Mubarakin.

Sadat suosi maltillista Muslimiveljeskuntaa, mutta ei ottanut huomioon, kuinka epäsuosittu rauhansopimus Israelin kanssa oli.

Radikaalit islamistiryhmät kuten Jihad pitivät Sadatia petturina, joka ansaitsi kuolla. Museon dramaattisimmat kuvat on otettu vain muutamaa minuuttia ennen hänen kuolemaansa. Sadat oli katsastamassa sotilasparaatia, kun Jihad-järjestön jäsenet ampuivat kuolettavat luodit.

.
.