1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Retretti joutui siirtämään Chagall-näyttelyään

Taidekeskus Retretin ei ensi kesänä panekaan näytille Marc Chagallin töitä. Vastoin aiempia tietoja pääosassa on ranskalaisen Jean Dubuffet'n retrospektiivinen näyttely.

kulttuuri

Vielä tammikuussa Retretin toimitusjohtaja Anu Liivak vakuutti, että sekä Chagall-näyttely että Anu Pentikin 30-vuotisnäyttely toteutuvat alkuperäisten suunnitelmien mukaan ensi kesänä.

Suunnitelma kuitenkin kaatui aikataulusyistä. Vuoden vaihteen tienoilla Retretti nimittäin painiskeli rahoitusvaikeuksissa, eikä Chagall-näyttelyn sopimuksia saatu valmiiksi ajoissa. Taloustilanne selkiytyi tammikuun loppupuolella, kun taidekeskus solmi yhteistyösopimuksen sponsoriyhtiön kanssa. Chagall-näyttely on tarkoitus järjestää ensi vuonna.

Anu Pentikin näyttely Retretissä sen sijaan toteutuu nyt. Näyttely juhlistaa Pentikin 35-vuotista taivalta keramiikkataiteilijana. Pentik on rakentanut näyttelyään koko talven. Kaikki teokset ovat uusia. Osa niistä on uniikkeja, osa piensarjallisia esineitä.

Dubuffet oli taiteen vallankumouksellinen

Ranskalainen taidemaalari, kuvanveistäjä ja graafikko Jean Dubuffet (1901-1985) on siis ottanut Chagallin paikan Retretin kesässä. Dubuffet'n teoksia on ollut Suomessa esillä kerran aikaisemmin, vuonna 1988 Amos Andersonin taidemuseossa Helsingissä.

Retretin näyttely esittelee vajaat sata Dubuffet'n teosta vuosilta 1943 - 1984. Näyttelyn kokoaa ranskalainen kuraattori Daniel Abadie, joka muun muassa vastasi Dubuffet’n 100-vuotisjuhlanäyttelystä Pariisin Pompidou-keskuksessa vuonna 2001. Jean Dubuffet'n ensimmäisen näyttelyn teokset vuonna 1944 shokeerasivat pariisilaisyleisön. Työt olivat lapsenomaisia ja värikylläisiä. Uransa aikana taiteilija etsi ja kokeili lakkaamatta, ja hänen tyylinsä sekä taidekäsityksensä muuttuivat jatkuvasti. Dubuffet’n töiden ymmärtämiseksi ei tarvitse tuntea taidehistoriaa. Dubuffet’lle itselleen maalaustaide oli ”le plus grand jeu de l’esprit”, tajunnan suuri leikki. Tarjolla myös Simbergiä ja grafiikkaa

Retretissä on kesällä esillä myös pienimuotoinen katselmus Hugo Simbergin tuotantoon. Näyttely keskittyy taiteilijan lähipiiriin kuuluneiden henkilöiden muotokuviin, maisemiin hänen kotiseudultaan ja matkoiltaan. Mukana on maalauksia, grafiikkaa, valokuvia, sekä Tampereen tuomiokirkon freskoihin liittyviä teoksia.

Taidekeskuksen luolastoon tulee valikoima suomalaisten taiteilijoiden töitä, joita yhdistää valo. Tarjolla on muun muassa Hans-Christian Bergin, Saara Ekströmin, Tiina Ketaran, Simo Rouhiaisen ja Charles Sandisonin teoksia.

Lisäksi vuoden nuorena muotoilijana palkittu Jukka Korpihete rakentaa Retretin luolastoon valomaailman. Grafiikanpaja Himmelblaussa puolestaan voi tutustua Tony Graggin, Richard Deaconin ja Sean Scullyn töihin.

Lähteet: YLE24

Lue seuraavaksi