1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Abbas onnitteli Olmertia vaalivoitosta

Palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas on onnitellut Israelin vt. pääministeriä Ehud Olmertia vaalivoitosta.

Asiasta kertoi pääministerin kanslia. Puhelussaan Etelä-Afrikasta Abbas toivoi, että Olmert saisi nopeasti muodostettua toimivan hallitusrintaman.

Olmertin johtama Kadima sai kaikista puolueista eniten eli 29 paikkaa 120 edustajan Knessetiin. Vaikka torstaina julkaistun laskelman mukaan Kadima sai yhden lisäpaikan, määrä ei kuitenkaan ole kyllin suuri, jotta puolue voisi hallita yksin.

Olmert etsii nyt hallituskumppaneita ajaakseen läpi suunnitelmansa vahvistaa Israelin rajat vuoteen 2010 mennessä. Vahvoilla on ainakin 20 paikkaa saanut työväenpuolue, mutta sen johtajalla Amir Peretzillä on tässä asetelmassa mahdollisuus kiristää Olmertilta kova hinta tuestaan.

Rajahankkeesta tulee joka tapauksessa vaikea. Palestiinalaiset ovat jo ennalta varoittaneet Israelia kaikista aikeista pyrkiä määrittelemään Israelin ja siten myös palestiinalaisalueiden rajat yksipuolisin päätöksin.

Olmertin suunnitelmissa on liittää ainakin isoimmat siirtokuntakeskittymät Länsirannasta juutalaisvaltioon, joko palestiinalaisten suostumuksella tai ilman sitä.

Vastassa on sangen militantti neuvottelukumppani, sillä keskiviikkona virkavalansa vannonut palestiinalaishallitus koostuu ääriliike Hamasin jäsenistä. Hamas ei kansainvälisestä painostuksesta huolimatta ole suostunut vieläkään tunnustamaan Israelia ja sanoutumaan irti väkivallasta.

AP, BBC, YLE24